Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 11 d.

Tarptautinė konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“

XXI a. dažnai vadinamas vizualumo amžiumi. Vaikų literatūroje vaizdas taip pat įgauna vis didesnę reikšmę, todėl spalio 9–10 d. surengta tarptautinė konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“ ir kiti renginiai, kuriuos, vykdydama Kultūros ministerijos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintą Skaitymo skatinimo programą, organizavo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi.

Spalio 9 d. Lietuvos Respublikos Seime trijose konferencijos sesijose pranešimus apie paveikslėlių ir iliustruotas knygas, komiksus skaitė Jolita Liškevičienė (Lietuva), Kai Mikkonenas (Suomija), Maria Lassén-Seger (Suomija), Anne Skaret (Norvegija). Apie vizualinį raštingumą pasakojo iliustruotoja Stella East (Kanada / Norvegija), psichologė Asta Blandė (Lietuva), rašytoja Anne-Marie Körling (Švedija), Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Italijos skyriaus viceprezidentė Deborah Soria (Italija). Apie paveikslėlių knygų kūrybos procesą patirtimi ir mintimis dalijosi Miriam Moss (Didžioji Britanija), Åsa Lind (Švedija), Anete Melece (Latvija), Joanna Bartosik (Lenkija) bei Aušra Kiudulaitė (Lietuva).

Spalio 10 d. mažieji skaitytojai buvo pakviesti į Nacionalinėje bibliotekoje vykusias kūrybines dirbtuves su Lietuvos ir užsienio iliustruotojais S. East, J. Bartosik, A. Melece, A. Kiudulaite ir į susitikimą su rašytoja M. Moss.

Suaugusieji – bibliotekininkai, mokytojai, rašytojai, iliustruotojai ir kiti vaikų literatūra besidomintys asmenys – iš italės D. Sorios turėjo galimybę pasimokyti dirbti su bežodėmis knygomis, galėjo pasiklausyti dr. J. Liškevičienės moderuotos diskusijos „Ko reikia sėkmingai paveikslėlių knygai?“, kurioje dalyvavo M. Moss, A. Melece, J. Bartosik, A. Kiudulaitė ir Benas Bėrantas.

Konferencijos proga Nacionalinėje bibliotekoje atidarytos dvi parodos: atrijuje (V a.) iki lapkričio 17 d. veiks personalinė garsaus lietuvių rašytojo ir iliustruotojo Kęstučio Kasparavičiaus darbų paroda, o Vaikų ir jaunimo literatūros departamente iki gruodžio 2 d. bus galima pasklaidyti po pasaulį keliaujančią bežodžių knygų kolekciją.

Tarptautinė konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“ ir kiti renginiai organizuoti siekiant atkreipti dėmesį į vis didėjantį dėmesį vaizdui vaikų knygos kūrybos ir leidybos procesuose, pasikalbėti apie Lietuvoje dar gana naujo reiškinio – bežodžių knygų – panaudojimo galimybes dirbant su vaikais.

Daugiau nuotraukų ›