Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 31 d.

Nacionalinė biblioteka ketina savo reputaciją ginti teisme

Reaguodama į menininko Andrew Mikšio „Facebook“ paskyroje spalio 30 d. pasirodžiusį kaltinimą cenzūra dėl parodos „Baxt“ atšaukimo, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka svarsto galimybę paduoti jį į teismą dėl dalykinės reputacijos pažeidimo. Savo pranešime asmeninėje paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ A. Mikšys teigia tikintis, kad biblioteka atšaukė Lietuvos romams skirtą parodą dėl to, kad jis negalėtų kalbėti apie romų ir žydų holokaustą Lietuvoje, ir šį veiksmą laiko cenzūra.

Tokie A. Mikšio kaltinimai cenzūra yra nepagrįsti ir akivaizdžiai prieštarauja Nacionalinės bibliotekos veiklos prioritetams ir kryptims. Biblioteka nuolat bendradarbiauja su tautines mažumas vienijančiomis, žmogaus teises ginančiomis organizacijomis, kasmet vyksta įvairių renginių, kurie aktualizuoja ne tik tautinių mažumų tematiką, bet ir žmogaus teisių problematiką. Pavyzdžiui, 2018 m. buvo surengtas Nacionalinis žmogaus teisių forumas, lapkričio mėnesį vyks interaktyvi diskusija, skirta Tarptautinei romų kalbos dienai paminėti, ir pan. Be to, biblioteka yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su Tautinių mažumų departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Kirtimų kultūros centru, kurių darbas itin susijęs su tautinių mažumų tematika ir problematika.

A. Mikšio kaltinimą nenoru kalbėti apie žydų holokaustą Lietuvoje paneigia itin aktyvi Nacionalinės bibliotekos veikla judaikos paveldo išsaugojimo ir sklaidos srityje. Bibliotekoje veikia Judaikos skyrius, kuris koordinuoja ir vykdo bibliotekoje atliekamus judaikos mokslinius tyrimus, edukacinius-informacinius projektus, rūpinasi judaikos dokumentinio kultūros paveldo apskaita, tyrimu ir sklaida. Nuo 2015 m. Nacionalinė biblioteka kartu su partneriais įgyvendina didelį Edvardo Blanko YIVO Vilniaus projektą, taip pat bendradarbiauja su Izraelio nacionaline biblioteka projekte „Tiltas į Europą“. 2020 m. Lietuvos Respublikos Seimui paskelbus Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, Vyriausybės sudarytoje renginių programoje aktyviai dalyvaus ir Nacionalinė biblioteka – kartu su partneriais organizuos tarptautinę mokslinę konferenciją „Lietuvos žydų raštingumas ir intelektualumas XVIII–XX amžiuje“ ir rengs Gaono temai skirtą parodą. Nacionalinė biblioteka taip pat dalyvauja žydų dokumentiniam paveldui viešinti skirtoje leidybinėje veikloje: rengia Gaono metams skirtą 2020 m. kalendorių, o metų pabaigoje išleis žydų poeto Avromo Suckeverio poezijos rinkinį „Dešimt eilėraščių“.

Neabejotinai svarbus ir didelio žiniasklaidos dėmesio sulaukęs faktas yra 2018 m. Nacionalinėje bibliotekoje įvykęs Izraelio premjero Benjamino Netanjahu vizitas ir jo išskirtinis domėjimasis judaikos fonduose saugomais archyviniais dokumentais.

Kadangi šiuo metu vyksta teisminis procesas, išsamiau jo eigos komentuoti nėra galimybių. Šią vasarą mėginta ginčą taikiai išspręsti mediacijos būdu, tačiau nesėkmingai. Nacionalinė biblioteka užtikrina, kad A. Mikšio paroda „Baxt“ buvo atšaukta ne dėl jos turinio. Tai turėjo būti bendras autoriaus ir bibliotekos projektas, tačiau diskusijose nepavyko surasti bendros pozicijos, pasigesta tarpusavio susikalbėjimo ir geranoriško bendradarbiavimo parodos organizavimo klausimais. Dėl to parodą teko atšaukti dar iki sutarties pasirašymo.

Apie situaciją naujieną parengė lrt.lt portalas ›