Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 14 d.

Politikai diskutavo apie rinkimų slenksčio mažinimą

„Lietuvos politikos forumas“ Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengė Lietuvos politinių partijų lyderių ir politikos ekspertų diskusiją dėl Rinkimų įstatymo pataisų. Forumo vedėjas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis klausė diskusijos dalyvių: ar iki Seimo rinkimų likus devyniems mėnesiams, kai itin mažėja valdžioje esančių politikų populiarumas, valdantieji ieško būdų palengvinti sau kelią į valdžią, ar rūpinasi demokratija? Kam kelia grėsmę rinkimų kartelės mažinimas – demokratijai ar didžiosioms partijoms? Ir ar Seimo daugumai pavyks atmesti Prezidento veto Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo pataisoms, kai G. Nausėda yra pareiškęs, kad, nuleidus kartelę iki 3 proc., kiltų dar daugiau destabilizacijos ir chaoso?

Šiuo metu rinkimuose į Seimą partijoms taikomas 5, o koalicijoms – 7 proc. rinkėjų palaikymo barjeras. Seimas minimalia dalyvavusiųjų persvara yra pritaręs rinkimų kartelės nuleidimui iki 3 proc. partijoms ir 5 proc. – koalicijoms. Šis įstatymas būtų taikomas 2020 m. Seimo rinkimuose.

Apie tai „Lietuvos politikos forume“ sausio 13-ąją, balsavimo dėl Prezidento veto išvakarėse, diskutavo partijų lyderiai ir politikos ekspertai. Forume dalyvavo: Viktorija Čmilytė-Nielsen (Lietuvos liberalų sąjūdis); Monika Navickienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai); Gintautas Paluckas (Lietuvos socialdemokratų partija); Gediminas Kirkilas (Lietuvos socialdemokratų darbo partija); Artūras Paulauskas (visuomeninis politinis judėjimas „Pirmyn, Lietuva“); Naglis Puteikis (centro partija „Gerovės Lietuva“); Agnė Širinskienė (Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga); Valdemaras Tomaševskis (Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga); Povilas Mačiulis (Prezidento vyriausiasis patarėjas); Mažvydas Jastramskis (Vilniaus universiteto TSPMI politologas).

Įstatymo pataisų iniciatoriai sako, jog tai stiprins demokratiją ir užtikrins geresnį atstovavimą rinkėjams. Pataisų oponentai, priešingai, teigia, kad tai tėra valdančiųjų noras bet kokia kaina išlikti valdžioje.

Prezidento vyriausiasis patarėjas P. Mačiulis esamą situaciją palygino su pasaulio futbolo čempionatu, kurio išvakarėse susirinkusios silpniausios komandos ima reikalauti, kad būtų padidinti vartai, nes į esamus jie nesugeba įmušti įvarčio. „Rinkimų sistemos stabilumą Prezidentas laiko konstitucine vertybe“, – sakė patarėjas.

„Ir mes turime daug draugų, bet jiems padėti išlikti valdžioje nepriiminėjame įstatymų. Aš netikiu, kad šitomis pataisomis valdantieji siekia didesnės demokratijos. Jų tikslas – atvesti į Seimą didesnį būrį savo draugų. Ar tai moralu, lai sprendžia rinkėjai“. – kalbėjo G. Paluckas.

Politologas M. Jastramskis priminė netolimą istoriją, kai Lenkijos parlamentas rinkimų kartelę buvo nuleidęs iki 3 proc., bet po poros metų paleido Seimą ir grįžo prie 5 proc. slenksčio, nes nebuvo įmanoma normaliai dirbti su stipriai fragmentuotos sudėties parlamentu.

N. Puteikis forumo organizatorius apkaltino šališkumu ir simpatijomis Tėvynės sąjungai.

Kviečiame žiūrėti forumo diskusijos vaizdo įrašą.

Daugiau nuotraukų ›