Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. sausio 27 d.

Jungtinių Tautų būstinėje atidaryta Nacionalinės bibliotekos parengta ekspozicija

Sausio 23 d. Lietuvos nuolatinė misija Jungtinėse Tautose atidarė parodą „Atspindžiai susikilusiame veidrodyje“ Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke. Ši tarpukario Lietuvos žydų istorijai skirta paroda surengta  Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai ir minint Vilniaus Gaono bei Lietuvos žydų istorijos metus.

Atidarydama parodą Lietuvos Respublikos nuolatinė atstovė Jungtinėse Tautose ambasadorė Audra Plepytė priminė apie Vilniaus Gaono, kitų iškilių litvakų svarbą ir indėlį ne tik į Lietuvos, bet ir į globalią žmonijos kultūrą bei paveldą. Ambasadorė taip pat pabrėžė, kad Holokausto tragedija amžiams pakeitė Lietuvą: „Mūsų istorija įpareigoja saugoti, studijuoti ir giliau pažinti išlikusį žydų paveldą. Saugoti ir studijuoti kartu reiškia suprasti Holokausto tragedijos dydį ir praradimų mastą“ – sakė ambasadorė.

Paroda „Atspindžiai suskilusiame veidrodyje“ pristato Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomą judaikos spausdintinį ir rankraštinį palikimą. Atidaryme parodos kuratorė Nacionalinės bibliotekos Judaikos skyriaus vadovė dr. Lara Lempertienė išsamiai pasakojo apie parodą ir jos eksponatus. „Parodos ekspozicija siekiama parodyti turtingą ir įvairiaspalvį visos Lietuvos ir atskirai Vilniaus žydų bendruomenių gyvenimą tarpukariu – socialinės rūpybos ir medicinos sistemą, švietimo ir ugdymo institucijas, meną, mokslą ir literatūrą, svarbią šių bendruomenių vietą tarptautiniame žydų kultūros kontekste“, ­– sakė parodos kuratorė.

Vakare Lietuvos nuolatinėje misijoje prie Jungtinių Tautų vyko pokalbis, kuriame dr. L. Lempertienė skaitė paskaitą „Ar kada nors susitiksime? Mūsų santykis su Lietuvos žydų praeitimi“.

Tai – vieni pirmųjų renginių, užsienyje žyminčių Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų pradžią.