Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 10 d.

Vasario 10 d.: knygos „Juozo Tūbelio laikai“ pristatymas

Jono Rudoko knyga „Juozo Tūbelio laikai“ – tai vieno žymiausių tarpukario Lietuvos valstybininkų, ilgamečio Lietuvos Respublikos Vyriausybės vadovo nuveiktų darbų analizė ir įvertinimas. Pasak autoriaus, šis leidinys yra išsami studija apie J. Tūbelio politinę, ekonominę ir socialinę veiklą, jo neįkainojamą indėlį kuriant modernią nepriklausomą Lietuvą. Prezidentas Antanas Smetona apie šį valstybės vyrą yra sakęs: „Lietuva tik Tūbeliu gyva“, „Juozas Tūbelis – vienas didžiųjų mūsų tautos gaivintojų, vienas didžiųjų mūsų valstybės kūrėjų.“

Tai pirmoji knyga apie Juozą Tūbelį – Lietuvos valstybės (1918–1940) kūrėją, reformatorių, organizavusį Žemės ūkio ir Švietimo ministerijų darbą,  vienuolika metų vadovavusį vienai pačių svarbiausių – Finansų ministerijai, o 1929–1938 m. ėjusį Ministro Pirmininko pareigas.

Amžininkai ypač vertino jo nuopelnus modernizuojant Lietuvos ūkį, organizuojant stambius kooperatyvų susivienijimus – „Lietūkį“, „Pienocentrą“, kuriant ir stiprinant maisto pramonę, kovojant su Didžiosios ekonominės krizės padariniais (1931–1934 m.), ištikusiais Europą ir Ameriką.

Apie J. Tūbelį sakoma, kad jis išmokė lietuvių ūkininkus auginti bekonus, pasirūpino, kad valstiečių išauginta produkcija būtų vietoje perdirbama ir pelningai parduodama, eksportuojama. Tam reikėjo sukurti ištisą maisto pramonės sistemą. Per keletą metų buvo pastatytos mėsos perdirbimo įmonės, pieninės. Savo ekonominiu išsivystymo lygiu Lietuva sparčiai artėjo prie Vakarų Europos.

Tai jau dešimtoji žinomo istoriko ir ekonomisto dr. J. Rudoko knyga istorine tematika. Drauge su knygos autoriumi pristatyme dalyvaus leidyklos „Žemės trauka“ vadovas Valentinas Juraitis, istorikė, humanitarinių mokslų daktarė Elvyra Užkurėlytė.

Renginys skirtas auditorijai, besidominčiai Lietuvos tarpukario istorija, iškiliomis jos asmenybėmis.

Trumpai apie renginį

Data vasario 10 d.
Laikas 18 val.
Vieta Meno erdvė, V a., 535 kab.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“