Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 14 d.

Vasario 14 d. – kovo 2 d.: paroda „Vasario 16-osios Akto signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje“

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje nuo vasario 14 d. visuomenei bus pristatomi reti signatarų autografai iš prof. Liudo Mažylio kolekcijos. „Nuo 2015 metų kolekcionuoju Vasario 16-osios Akto signatarų autentiškus autografus. Šioje parodoje eksponuojami laiškai ir kiti dokumentai, atskleidžiantys išskirtines asmenybes ir neeilinius jų vaidmenis“, – pasakoja Europos Parlamento narys prof. L. Mažylis.

Pasak profesoriaus, Akto atradimas Berlyne 2017 m. kovo 29 d. nenumaldė aistros toliau gilintis į signatarų veiklą įvairiais jų gyvenimo laikotarpiais. Prof. L. Mažylis parodos dalyviams papasakos, ką tokio reikia nuveikti, kad tavo veidą atpažintų minioje, o po 100 metų – knygose ir laikraščiuose, pašto ženkluose ir paveiksluose, galiausiai – ką gali pamatyti privačioje kolekcijoje, bet gal nebūtinai tai rasi tarp muziejų eksponatų.

Vasario 14 d. vyks pokalbis-diskusija „Mūsų signatarai: išskirtinės asmenybės ir neeiliniai jų vaidmenys“. Joje istorikė Vilma Bukaitė, politologė Rasa Zozaitė ir kolekcijos autorius mėgins atskleisti nestandartinius šių išskirtinių asmenybių charakterių bruožus, pomėgius, paties įvairiausio pobūdžio jų veiklas iki 1918 m. Vasario 16-osios ir vėliau.

„Į diskusiją kviesime įsitraukti ir parodos lankytojus. Tikiuosi, kad kartu pavyks atkurti įvairialypius ir galbūt primirštus mūsų signatarų asmenybių bruožus. Bus gera proga apžvelgti ir mūsų visuomenės raidos, kurioje ryškūs ir šių žmonių pėdsakai, etapus“, – sako prof. L. Mažylis.

Europos Parlamento nariui prof. L. Mažyliui itin aktualios išlieka istorinės atminties temos, o Vasario 16-oji tarp jų užima reikšmingą vietą. Parodos atidaryme profesorius kvies diskutuoti, kodėl Lietuvai ši data yra tokia svarbi, ir paminėti valstybės gimtadienį.

Maloniai kviečiame vasario 14 d. 16 val. dalyvauti parodos atidaryme ir diskusijoje. Paroda Nacionalinėje bibliotekoje veiks iki kovo 2 dienos.

Trumpai apie parodą

Data vasario 14 d. – kovo 2 d.
Parodos atidarymas vasario 14 d. 16 val. pokalbis-diskusija „Mūsų signatarai: išskirtinės asmenybės ir neeiliniai jų vaidmenys“
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai Europos Parlamento nario Liudo Mažylio biuras
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“