Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 27 d.

Vasario 27 d.: muzikos edukacija „Garso testas“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje žmogaus kūrybiškumo istorijas slepia ne tik knygos, bet ir garso įrašai. Išskirtinėje muzikos edukacijoje išgirsite tą patį muzikos įrašą skirtingais formatais. Gerai žinomos dainos ar instrumentinio kūrinio fragmentus, atlaikiusius laiko išbandymus, išleistus vienu ar kitu pavidalu, išgirsite iš naujo.

Muzikos kūrinių klausysimės chronologiškai. Pirmiausia išgirsime originalų įrašą ankstyvo ar vadinamojo pirmojo spaudimo (press) vinilo plokštelėje, galbūt ir pagamintoje toje šalyje, kurioje įrašas buvo atliktas. Jei tai pasauliniu mastu pasklidęs klasikinės roko muzikos kūrinys, turėsime galimybę paklausyti identiškos plokštelės, bet išleistos kitoje šalyje, pavyzdžiui, ten, kur įsikūrusi pati plokštelių leidykla. Vėliau klausysime kompaktinį diską, kai kuriais atvejais ir originalią garso kasetę, galiausiai tą patį įrašą, „įamžintą“ muzikai klausyti skirtoje duomenų bazėje (Spotify, pakartot.lt ir pan.). Paklausysime ir šiandien gamintos, naujai išleistos to paties albumo vinilo plokštelės – tai nepamainoma laikmena, neabejotinai sietina su nesibaigiančia muzikos istorija.

Šio klausymo-testavimo edukacijoje nebūtinai ieškosime „tobuliausio skambesio“, nes turbūt taip apibūdinti negalima jokio įrašo. Tačiau turėsime galimybę palyginti pačių įvairiausių formatų skambesį ir aptarti skirtumus, pranašumus ar trūkumus, „pagerinimus“ ar „praradimus“. Lankytojai netikėtai atras, koks išties skirtingas gali būti to paties muzikos kūrinio įrašo skambesys. Kalbėsime apie muzikos leidinių formatus, išskirtinį dėmesį skirsime vinilo plokštelių industrijai, gamybos raidai pasaulyje ir Lietuvoje. Paklausysime skirtingai skambančių istorinių ar populiariausių lietuviškų muzikos įrašų, pasaulinio roko muzikos klasikos, žymių džiazo muzikos kūrinių ir kt.

Edukaciją „Garso testas“ pristato Nacionalinės bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas. Vietų skaičius ribotas. Maloniai prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Trumpai apie renginį

Data vasario 27 d.
Laikas 13 val.
Vieta Garso įrašų studija, V a.

Trukmė

1 val.

Dalyvavimas

dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Daugiau informacijos

socialiniame tinkle „Facebook“