Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 17 d.

Esminė informacija apie koronavirusą (COVID-19): oficialūs šaltiniai

(patikrinta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) ekspertų)

Stebėdama susiklosčiusią padėtį ir matydama, kad į socialinius tinklus prasprūsta nemažai dezinformacijos, nepagrįstą nerimą sėjančių gandų ir nepatikrintų žinių, Nacionalinė biblioteka parengė šaltinių, skelbiančių oficialią ir patikimą informaciją apie koronaviruso (COVID-19) plitimą ir kuo paprasčiau paaiškinančių, su kokia liga šiuo metu kovoja visas pasaulis, ką būtina žinoti ir kaip elgtis kiekvienam Lietuvos gyventojui dabartinėmis nepaprastomis aplinkybėmis, nuorodų sąrašą ir dalijasi juo su jumis.

Pagrindinis šaltinis – oficiali Lietuvos Respublikos Vyriausybės svetainė, specialiai skirta koronavirusui. Joje operatyviai skelbiama visa aktualiausia informacija ir naujienos.

Visuomenei aktualias žinias visada rasite čia ›.

Čia sužinosite apie prevencinius veiksmus, Vyriausybės priimtus nutarimus, gydytojų profesionalų atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus, sergamumo koronavirusu (COVID-19) statistiką ir pan.

Rekomenduojame informaciją apie koronaviruso plitimą Europoje sekti oficialioje Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (angl. European Centre for Disease Prevention and Control) svetainėje ›

Informaciją apie situaciją pasaulyje, visas svarbiausias naujienas ir rekomendacijas rasite Pasaulio sveikatos organizacijos (angl. World Health Organization) puslapyje ›

Reikalingi kontaktai:

  • koronaviruso linija 1808 (šiuo numeriu skambinkite, jei jums ar jūsų artimiesiems pasireiškė gripui būdingi ligos simptomai – karščiavimas, kosulys, gerklės skausmas ar pasunkėjęs kvėpavimas – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju; taip pat jei norite pasikonsultuoti ar jums kyla klausimų – visą parą, visoje Lietuvoje, nemokamai;
  • Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštoji linija: tel. +370 618 79 984 ir +370 616 94 562 (visą parą);
  • jums atsakys ir parašius laišką el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Bendrojo pagalbos centro (BPC) pranešimai

Svarbiais BPC įspėjimais gyventojams pranešama apie artėjančius pavojus: neįprastas orų permainas, itin stiprų vėją, taip pat kita svarbi informacija, pavyzdžiui, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso plitimo. Perspėjimo pranešimus Lietuvos gyventojai gauna ir į mobiliuosius telefonus, tereikia tinkamai juos konfigūruoti. „Android“ telefonų naudotojams reikia atsidaryti žinučių programėlę savo išmaniajame telefone. Jos viršuje bus trys maži taškai, kuriuos nuspaudę vartotojai ras parinktį „Nustatymai“. Paspaudus šį mygtuką, atsiras parinktys „Nepaprastųjų įspėjimų nustatymai“ ir „Daugiau nustatymų“. Jeigu negaunate nepaprastųjų pranešimų, pasirinkite „Daugiau nustatymų“ ir prie „Transliuojamų kanalų“ parinkties nustatykite, kad būtų transliuojami visi kanalai. Taip užtikrinsite, kad tokius pranešimus gausite į savo išmaniuosius telefonus.

Oficialioje ULAC svetainėje kiekvieną dieną atnaujinami duomenys apie COVID-19 ir pateikiamos specialistų rekomendacijos dėl užkrečiamųjų ligų profilaktikos.

Prisijunk prie ULAC socialiniame tinkle „Facebook“ ›

Užsuk į ULAC „Youtube“ kanalą ›

Nacionalinės bibliotekos TV studijoje įrašyta ULAC direktoriaus prof. dr. Sauliaus Čaplinsko paskaita apie koronavirusą ir jo keliamą grėsmę. 

Svarbu:

netikrų naujienų, melagingų žinių (angl. fake news) technologijos tobulėja, todėl vis sunkiau jas atpažinti. Atsiranda naujų techninių galimybių ir netikrų naujienų turinio pateikimo būdų. Dažnai jų aukomis tampa vyresnio amžiaus žmonės. Tyrimai rodo, kad jie yra labiau linkę patikėti klaidinga informacija ir ją skleisti. Labiausiai netikros naujienos paplitusios socialinėse medijose, nemažai melagingų žinių galima aptikti ir internete, pavyzdžiui, svetainėse, kurios „apsimeta“ tikrais naujienų portalais. Netikrų naujienų gerokai mažiau tradicinėje informacijos erdvėje – oficialių institucijų interneto svetainėse, spaudoje, televizijoje. Todėl bibliotekos, gerbdamos kiekvieno asmens teisę pačiam rinktis informaciją, imasi iniciatyvos skelbti ir populiarinti visuomenėje teisingos ir patikimos informacijos šaltinius.

Apsiginklavę patikimomis žiniomis objektyviau vertinsime padėtį ir pasieksime geresnių rezultatų saugodami savo ir artimųjų sveikatą.

Plakatas (atsisiųsti PDF ›)