Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 20 d.

Dažniausiai užduodami klausimai – D. U. K.

Karantinas laikinai atėmė tiesioginio bendravimo su lankytojais galimybę ir malonumą. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistai parengė atsakymus į dažniausius šiuo metu klausimus. Tikimės, kad jie bus naudingi mūsų bibliotekos lankytojams.

Ar jūsų biblioteka dirba karantino metu?

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka laikinai teikia tik nuotolines paslaugas. Į skambučius atsakoma darbo dienomis nuo 8.00 iki 17.00 val. Informacijos tel. 8 5 249 7028.

Ką daryti, jei gavau laišką, kad turiu grąžinti knygą, tačiau dėl šalyje susiklosčiusios situacijos biblioteka nedirba? Ar galima per karantiną grąžinti knygas į biblioteką?

Prie bibliotekos centrinio įėjimo yra knygų grąžinimo dėžė, kurioje visą parą galite palikti perskaitytas knygas. Jeigu negalite išvykti iš namų – galėsite grąžinti ir pasibaigus karantinui.

Negaliu prasitęsti knygų skaitymui, ar bus skaičiuojami delspinigiai per karantiną?

Per karantiną delspinigiai nebus skaičiuojami, knygas galėsite grąžinti pasibaigus karantinui.

Kaip prasitęsti knygos grąžinimo terminą?

Jei praėjo tik 30 dienų po pasiskolinimo – prasitęsti galima bibliotekos elektroniniame kataloge pasirinkus nuorodą „mano sritis“ ir prisijungus nurodant skaitytojo pažymėjimo numerį ir slaptažodį.

Pratęsti knygos skaitymo terminą taip pat galite Bibliotekų interaktyvių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt.   Paspaudus „ Prisijunkite“ ir suvedus savo duomenis, viršutinėje portalo eilutėje (virš meniu)  atsivers jūsų profilio duomenys. Pasirinkę eilutę „Užsakymai“, po to „Dokumentai“ matysite bibliotekas, iš kurių skolinotės knygas, fondus, užsakymo būsenas, grąžinimo terminus.

Jei gavote elektroninį laišką apie artėjantį knygos grąžinimo terminą, norėdami pratęsti leidinį spauskite laiške esančią nuorodą. Jei jau išnaudojote visas galimybes – nenusiminkite. Delspinigių šiuo sudėtingu laikotarpiu neskaičiuosime.

Ar galiu skaityti el. knygas, jei nesu bibliotekos skaitytojas?

Skolintis ir skaityti el. knygas gali turintieji LIBIS skaitytojo pažymėjimą arba naudotojai, patikimai patvirtinę savo tapatybę per e. valdžios vartus.

Kaip pradėti skaityti el. knygas?

Norint skaityti elektroninę knygą, reikia atlikti šiuos veiksmus:

  • Jei esate LIBIS bibliotekos skaitytojas, turintis skaitytojo pažymėjimą, kuris šįmet perregistruotas, portale www.ibiblioteka.lt turėtumėte jungtis su savo skaitytojo pažymėjimo numeriu, slaptažodis – jūsų pavardė lietuviškais rašmenimis (jeigu nepakeitėte kitaip). Neturintieji LIBIS skaitytojo pažymėjimo turėtų registruotis ir patvirtinti tapatybę per e. valdžios vartus;
  • Atlikti paiešką;
  • Pasirinkti elektroninę knygą;
  • Pasiskolinti (spausti „Pasiskolinti“; vienu metu galite skaityti 2 elektronines knygas; negalėsite pasiskolinti, jei ji tuo metu skaitoma ir nebėra laisvų licencijų).

Negaliu pasiskolinti el. knygų, nes prie visų knygų matoma nuoroda tik „Pavartyti“?

Einamaisiais metais neatnaujinote asmens duomenų arba nesate prisijungęs prie portalo.

Kodėl negaliu pasiskolinti konkrečios el. knygos?

  • Biblioteka neturi įsigijusi licencijų;
  • Jau pasiskolinote 2 el. knygas;
  • Knyga skaitoma. Galite rezervuoti (ši funkcija matoma naudotojui tuomet, kai biblioteka turi įsigijusi licencijų, leidžiančių naudotojams skolinti išleistą dokumentą, tačiau jis yra skaitomas kito naudotojo).

Ar galiu el. knygas parsisiųsti ir skaityti savo skaityklėje?

Galite skaityti įrenginiuose, turinčiuose interneto prieigą, parsisiųsti negalite.

Kaip pratęsti el. knygų skaitymo laiką?

Pasiskolintas elektronines knygas rasite savo paskyroje  paspaudę meniu punktą Užsakymai. Atsivėrusiame papildomame meniu reikėtų pasirinkti punktą El. knygos. Jums bus rodomas pasiskolintų ir rezervuotų knygų sąrašas, prie kiekvienos knygos matysite skolinimosi duomenis: kada knyga pasiskolinta, kiek dienų dar liko skaityti, taip pat veiksmų piktogramas. Čia galėsite pratęsti skaitymo laiką.

Kaip grąžinti el. knygą?

Sistema nustatytą dieną automatiškai atliks dokumento grąžinimo veiksmą, jei dokumento neperskaitėte per numatytą laikotarpį ir neturėjote galimybės pratęsti skaitymo laiko.

Ką daryti, jei viską išbandžiau (skaitytojo pažymėjimą įsigijau arba užsiregistravau ir patvirtinau savo tapatybę per e. valdžios vartus), bet elektroninių knygų pasiskolinti vis tiek nepavyksta?

Rekomenduojame aprašyti vykdytus veiksmus ir siųsti el. laišką adresu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba užpildyti kreipinį „Klausk bibliotekininko“ portale www.ibiblioteka.lt   

Drauge mes rasime atsakymą į visus jums aktualius klausimus. Nacionalinė biblioteka dirba jums. Bendraukime ir bendradarbiaukime.