Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 24 d.

Kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo koronaviruso

(patikrinta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) ekspertų)

Plintant COVID-19 grėsmėms ir šalyje tęsiantis karantinui, labai svarbu tinkamai saugoti savo, artimųjų ir visuomenės sveikatą. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) ir kitos visuomenės sveikata besirūpinančios organizacijos pažymi, kad susiklosčius ekstremalioms situacijoms būtinas visuomenės solidarumas, sutelktumas ir atsakomybė už save bei kitus visuomenės narius. Tai ypač svarbu siekiant sumažinti grėsmę ir užkirsti kelią virusui plisti. Primename svarbiausius momentus.

Kaip atpažinti?

Bendrieji būdingi COVID-19 simptomai — karščiavimas, kosulys (paprastai sausas arba su nedideliu kiekiu skreplių), dusulys, spaudimo jausmas krūtinėje. Kartais gali atsirasti ūminės sinusų infekcijos požymių arba bendras ligos pojūtis be karščiavimo. Sunkesniais atvejais sukelia plaučių uždegimą, sepsį ir septinį šoką, inkstų nepakankamumą ar mirtį. Esant lengvai ligos formai, simptomai išnyksta per savaitę ar dvi, sunkiais atvejais gali išlikti šešias ar daugiau savaičių.

Lengva COVID-19 forma

Žema temperatūra, lengvas galvos skausmas, nuovargis, gerklės skausmas, kosulys, raumenų skausmas, lengvi peršalimo simptomai, išbalimas, šaltkrėtis, nedidelė sloga.

Kaip nepainioti COVID-19 su SŪRS (sunkiu ūminiu respiraciniu sindromu) ar peršalimo ligomis?

Sergant SŪRS ir paprastu peršalimu, skirtingai nuo COVID-19, kosulys yra drėgnas, ne sausas, visada užgulta nosis ir sloga. Tarp panašių simptomų yra nedidelis karščiavimas ir lengvas ar vidutinio sunkumo galvos skausmas.

Kaip nepainioti COVID-19 su gripu?

PSO duomenimis, COVID-19 ir gripo parametrai yra panašūs: abu sukelia kvėpavimo takų ligas, pasireiškiančias įvairiomis formomis — nuo besimptomės ar lengvos iki sunkios ir mirtinos. Bet nuo gripo kenčiantieji nepatiria dusulio ar kitų kvėpavimo problemų, o temperatūra, priešingai nei COVID-19, beveik visada būna aukšta.

Kiek sunki yra COVID-19?

Šiuo metu per mažai duomenų, kad būtų galimai tiksliai įvardinti, kiek sunki yra COVID-19, bet atrodo, kad mirštamumas nuo jos yra mažesnis nei nuo SŪRS (sunkaus ūminio respiracinio sindromo).

Kam dažniau išsivysto sunkios ligos formos?

Tikėtina, kad labiausiai pažeidžiami yra vyresnio amžiaus asmenys ir sergantieji lėtinėmis ligomis (hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, kepenų funkcijos sutrikimais, kvėpavimo takų ligomis ir kt.).
 
Ar yra COVID-19 gydomas?

Specifinio gydymo nuo SARS-CoV-2 sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas. Europos vaistų agentūra (EMA) bendradarbiauja su PSO ieškodama veiklių antivirusinių vaistų ir jų derinių.

Kaip apsisaugoti nuo COVID-19?

Lankantis teritorijose, kuriose registruojamas ligos plitimas, rekomenduojama:

  • vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, ypač tais, kurie kosėja;
  • viešose vietose dėvėti apsaugines sanitarines kaukes, respiratorius, pirštines;
  • dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu ARBA naudoti alkoholinius antiseptikus rankoms prieš valgant, pasinaudojus tualetu, po bet kokio sąlyčio su gyvūnais; vartoti saugų maistą;
  • laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę);
  • vengti lankytis turguose, prekybos centruose, parkuose, kitose vietose, kur vienoje vietoje susirenka daugiau nei 5 žmonės, ypač jei negalima išlaikyti tarp žmonių saugaus 1–2 metrų atstumo;
  • laikytis sveikos gyvensenos ir visavertės mitybos principų, stiprinti imunitetą, vartoti daug šiltų skysčių;
  • dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius.

Kad ir kur keliautumėte, laikykitės rankų higienos ir maisto saugos taisyklių.

Daugiau informacijos: www.ulac.ltsam.lrv.lt


SVARBIAUSIA INFORMACIJA APIE MOBILIUOSIUS COVID-19 PATIKROS PUNKTUS

Kas gali tirtis?

Punktuose ėminius tyrimams gali priduoti asmenys, kuriems pasireiškė bent vienas iš koronavirusui būdingų simptomų – staiga pradėjusieji karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui. Taip pat – jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos atveju. Ėminius punktuose galės priduoti tik gavusieji konsultanto siuntimą.

Kur kreiptis?

Norint priduoti ėminius pirmiausia būtina kreiptis telefonu 1808. Sprendimą dėl siuntimo tirtis pagal pateiktą informaciją priims karštosios linijos konsultantas. Jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobiliojo telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Savo transportu į mobiliuosius punktus bus siunčiami priduoti ėminius tik tie asmenys, kurie gali atvykti asmenine transporto priemone patys ar atvežami kito žmogaus. Į mobilųjį patikros punktą negalima vykti taksi ar viešuoju transportu.

Vieta ir laikas

Atvykimo laiką ir vietą tirtis siunčiamam asmeniui nurodys su juo susisiekęs mobiliojo patikros punkto koordinatorius.

Kaip elgtis?

Atvykus į mobilųjį patikros punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip – jiems bus paaiškinta, kaip vyks tepinėlio paėmimo procedūra. Atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą gydyti, bus kviečiama greitoji medicinos pagalba ir jis bus transportuojamas į ligoninę.

Ką turėti?

Tikrintis atvykęs žmogus turi turėti asmens dokumentą ir A4 formato popieriaus lapą su užrašytu mobiliojo telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilųjį punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salone. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.

Vidinė žmonių būsena, nusiteikimas ir emocinis stabilumas

Ekstremalios situacijos neišvengiamai kelia stresą ir įtampą. Stresas neigiamai veikia mūsų imuninę sistemą ir atsparumą ligoms. Todėl kartu su fizinėmis savisaugos priemonėmis bei rekomendacijomis taip pat svarbu palaikyti gerą psichologinę savijautą ir sveikatą.

Informaciją apie COVID-19 tikrinkite ne daugiau kaip du kartus per dieną, skaitydami patikimus informacijos šaltinius (pvz., sam.lrv.lt; www.who.int; www.ulac.lt).   

Panaudokite saviizoliacijos laiką bendrauti su artimaisiais ir kitais jums svarbiais žmonėmis.

Daugiau informacijos pateikia psichologė, visuomenės sveikatos mokslų daktarė, profesorė Nida Žemaitienė.

Kur kreiptis?

Daugiau informacijos dėl koronaviruso galima teirautis:

  • Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 (pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju; norint pasikonsultuoti, kilus klausimų) – visą parą, visoje Lietuvoje, nemokamai;
  • Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštąja linija tel. +370 618 79984 ir +370 616 94562 (visą parą);
  • El. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Taip pat aktuali informacija skelbiama www.koronastop.lt.

Ir, žinoma, nepamiršti geros nuotaikos ir pozityvumo. Visada aktualus Vytauto Kernagio neprilygstamas opusas „Saugok sveikatą!“.