Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 24 d.

Kas yra sveikatos raštingumas

Nuolat kintančios ir modernėjančios technologijos vis sparčiau veržiasi į mūsų gyvenimą, darydamos didžiulę įtaką jo kokybei. Ne išimtis ir sveikata. Keičiasi ne tik sveikatos apsaugos sektoriaus darbas, bet ir visuomenės elgesys – dažnai susirgę pirma skubame sužinoti negalavimo priežastis internete, o tik vėliau registruojamės pas gydytoją. Iš interneto ir įvairių žiniasklaidos šaltinių sužinome apie sveikatos stiprinimo priemones, sveikos gyvensenos taisykles, mitybą bei begalę kitos informacijos. Tačiau ar visa ji teisinga?

Gebėjimas gauti, apdoroti ir suprasti pagrindinę informaciją apie sveikatą ir paslaugas, kurių reikia norint priimti tinkamus sveikatai sprendimus, apibūdinamas kaip sveikatos raštingumas.

Pasaulio sveikatos organizacijos tinklalapyje rašoma: „Sveikatos raštingumas reiškia žinių, asmeninių įgūdžių ir pasitikėjimo lygį, siekiant pagerinti asmeninę ir bendruomenės sveikatą, keičiant asmeninį gyvenimo būdą ir gyvenimo sąlygas. Taigi, sveikatos raštingumas daugiau nei gebėjimas skaityti instrukcijas ir užsiregistruoti pas gydytoją. Sveikatos raštingumas pagerina žmonių prieigą prie informacijos apie sveikatą ir gebėjimą efektyviai ją naudoti, todėl yra labai svarbus“ (Sveikatos stiprinimo žodynėlis, 1998 m.). Gyventojų sveikatos raštingumo gerinimas sukuria pagrindą piliečiams aktyviai dalyvauti gerinant savo sveikatą, sėkmingai įsitraukti į bendruomenės veiksmus sveikatos srityje ir raginti vyriausybes spręsti sveikatos ir lygybės principus“.

2016 metais pasaulinė bendruomenė įsipareigojo remti Jungtinių Tautų „Darnaus vystymosi darbotvarkę iki 2030 m.“, kurioje išskirta septyniolika darnaus vystymosi tikslų, padėsiančių suderinti veiksmus siekiant panaikinti skurdą, apsaugoti planetą ir užtikrinti taiką ir gerovę. Kalbant apie žmonių sveikatą, trečias darbotvarkės tikslas skirtas „užtikrinti sveiką gyvenimą ir skatinti visų amžiaus grupių gerovę“. Nors sveikatos raštingumas nėra konkrečiai įtrauktas į dokumento rodiklius ar tikslus, tačiau geresnis visų gyventojų sveikatos raštingumas prisideda prie kitų tikslų, tarp jų skurdo ir bado panaikinimą, kokybišką švietimą ir nelygybės mažinimą.

2019 metų balandį „Google Mokslinčiaus“ (angl. Google Scholar) mokslinės informacijos paieškos sistemoje atlikta raktažodžių „sveikatos raštingumas“ (angl. health literacy) paprasta paieška anglų kalba iš viso rado 217 tūkst. rezultatų, tuo tarpu tik 99 200 rasta „medijų raštingumo“ (angl. media literacy) ir 49 900 „mokslo raštingumo“ (angl. scienece literacy) rezultatų, naudojant panašias paprastas paieškas.

Menkas sveikatos raštingumas siejamas su prastesniais sveikatos rezultatais, padidėjusia mirtingumo rizika, nereikalingu sveikatos priežiūros paslaugų naudojimu ir sveikatos paslaugų kainomis. Deja, menkesnio sveikatos raštingumo asmenys prasčiau supranta elgesį, reikalingą sveikatos ir ligų kontrolei, rečiau naudojasi prevencinėmis paslaugomis nei asmenys, kurių raštingumas vidutinis ar aukštesnis nei vidutinis. Pavyzdžiui, atliekant JAV nacionalinį sveikatos raštingumo įgūdžių tyrimą nustatyta, kad 85 proc. asmenų negali apskaičiuoti darbuotojo sveikatos draudimo išlaidų dalies naudodamiesi specialia lentele, o daugiau nei trečdaliui suaugusiųjų neaišku, kaip tinkamai vartoti vaistus skaitant nurodymus informaciniuose lapeliuose.

Sveikatos raštingumo tema itin aktuali pasauliui kovojant su pandemija. Lietuvoje paskelbus karantiną, būtina atsakingai elgtis ir saugoti save ir kitus. Rūpindamiesi sveikata bei domėdamiesi sveikatinimo tema, nepamirškite, kad informacijos gausoje svarbu atsirinkti patikimus šaltinius ir kritiškai įvertinti pasiekiančią informaciją.

Daugiau patikimos mokslinės informacijos apie visuomenės sveikatos raštingumą ir būtinybę jį ugdyti, taip pat sveikatos ir naujojo viruso temomis, rasite Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamose duomenų bazėse ir šaltiniuose.

Parengta pagal Christie, Gillian P., Ratzan, Scott C. (2019), Beyond the bench and bedside: Health literacy is fundamental to sustainable health and development. Information Services & Use [interaktyvus], Vol. 39 Issue 1/2, p. 79-92 [žiūrėta 2020.03.20]. Prieiga per EBSCO Discovery Service. Kaip prisijungti, skaitykite čia ›