Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. kovo 25 d.

Meno edukacijų ciklą tęsiame nuotoliniu būdu

Meno edukacijų ciklas kūrybiškai prisitaiko prie karantino ir yra ramiai tęsiamas. Jau trečius metus vykstančios edukacijos supažindina su meno pagrindais ir kompozicijos subtilybėmis. Ir šiuo laikotarpiu galima į situaciją pažvelgti pozityviai ir neprarasti kūrybiškumo. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistų rengiamos edukacijos persikelia į virtualią erdvę. Lavintis ir piešti galima ir namuose. Parengėme ir įrašėme pamoką, kurią išklausę galėsite imtis veiklos savarankiškai.

Pirmoje pamokoje menininkė Eglė Jovaišaitė kalba apie tris pagrindines geometrines figūras, lemiančias kūrinio struktūrą: trikampį, kvadratą ir apskritimą. Šios formos yra labai svarbios modernistų tapyboje. Virtualioje pamokoje atidžiai pažvelgiama į menininko Kazimiro Malevičiaus kūrybą, priskiriamą suprematizmo dailės krypčiai. Šio menininko kūryba įtakos turėjo ir lietuvių modernistui Vytautui Kairiūkščiui, kurio tapyba, plakatai, koliažai, fotografiniai eksperimentai aiškiai liudijo, kas yra jo mokytojas.

„Dažniausiai nė nesusimąstydami, intuityviai dėliojame figūras piešinyje, vėliau įprotis viską įvardyti reikalauja pavadinimų. Bet jie ne visada reikalingi. Tobulybė yra procesas, kelias. Kai atsiranda pavadinimas, jis nužudo idealumą...“ – sako E. Jovaišaitė ir kviečia dalyvauti meno edukacijose internetu.

Virtualias meno edukacijas planuojama rodyti kiekvieną antradienį 17 val. Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale.

Pirmai pamokai namuose reikalingos darbo priemonės: popierius, guašas, akrilas, teptukai, vanduo indeliuose.

Kitos savaitės edukacijos tema – „Tapyba tušu, arba kas buvo Bodhidharma“.

Antrai pamokai reikalingos priemonės: A4 formato lapai, teptukai, vanduo indeliuose, tušas, servetėlės.

Kitos temos:

  • „Spalva ir forma”. Reikalingos priemonės: popierius, guašas, teptukai, vanduo.
  • „Mėnulis, pušis ir kalnas”. Reikalingos priemonės: spalvotas popierius, pastelė, anglis.
  • „Kodėl Mėlyna?”. Reikalingos priemonės: popierius, kartonas, akrilas, guašas, vanduo, teptukai.

Kviečiame žiūrėti meno edukaciją „Trys formos“.