Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 2 d.

Detektyvai – ne tik rudeniui

Užkietėję skaitytojai puikiai žino, kad detektyvo žanras į akiratį dažniausiai patenka būtent rudenį. Už lango ūžaujantis vėjas, šaltis, dargana neretai idealiai sutampa su narpliojamo siužeto nuotaika. Nors įžengėme į antrą pavasario mėnesį, panašu, kad žiema dar pasispardys. Kol šiluma vis dar keliauja, portale www.ibiblioteka.lt jūsų laukia geriausiai įvertinti detektyvai. 

Knygos viršelisLisa Gardner „Nieko nebijok“ 

Paskutinis dalykas, kurį prisimena Bostono detektyvė D. D. Voren – vaikščiojimas po nusikaltimo vietą sutemus. Tada – sugirgždėjusi grindų lenta, žemas, jos ausyse niūniuojantis balsas... Vėliau ji sužinojo, kad sugebėjo tris kartus iššauti iš savo ginklo. Ji žino vien tai, kad yra rimtai sužeista, negali pajudinti kairės rankos, negali grįžti į darbą, tačiau Didi grįžta medžioklėn. Nes Žudikas Rožė kėsinasi ne tik į vienišas moteris – jis kėsinasi ir į Didi. Ir detektyvė žino, kad yra tik vienas būdas jį nugalėti. 

Knygos viršelisJørn Lier Horst „Uždaryta žiemai“

Jūros pakrante nusidriekęs tirštas rūkas apgaubia ištuštėjusius vasaros namelius ir atneša rudenį. Uvė Bakerudas sezoną visada užbaigia paskutines atostogų dienas leisdamas šeimos vasarnamyje. Jam patinka tyla ir ramybė, kurios niekada ten neranda vasarą. Tačiau savaitgalio planus sugriauna išlaužtos vasarnamio durys ir pavogti brangiausi šeimos daiktai. Tikrindamas, ar kaimynų namelių neištiko toks pat likimas, viename jų Uvė randa kraujo klane gulintį kūną su kauke ant veido. 

Jørnas Lieras Horstas – vienas svarbiausių ir populiariausių šiuolaikinių Norvegijos kriminalinių romanų autorių. Daugybę metų dirbęs vyriausiuoju inspektoriumi, unikalią patirtį pritaiko kurdamas romanų siužetus. Pastarajame veiksmas nukeliamas ir į Vilnių. 

Knygos viršelisJørn Lier Horst „Medžiokliniai šunys“ 

Vyriausiojo inspektoriaus Viljamo Vistingo karjera prasidėjo prieš septyniolika metų tiriant sudėtingą dvidešimtmetės Sesilijos Lindės pagrobimo bylą. Pasibaigęs tragiška jaunos merginos mirtimi, tyrimas Norvegijoje sulaukė didžiulio žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio. 

Šiandien Viljamas Vistingas – itin gerbiamas detektyvas, meistriškai tiriantis komplikuotas bylas. Tačiau, į dienos šviesą iškilus naujai informacijai, Vistingas apkaltinamas suklastojęs svarbiausius Sesilijos bylos įrodymus ir pasodinęs į kalėjimą nekaltą žmogų. Jis nušalinimas nuo pareigų, o žurnalistai it medžiokliniai šunys, užuodę naują grobį, vėl sutelkia dėmesį į skandalingus bylos faktus ir „susitepusį“ detektyvą. Kankinamas abejonių ir vedamas žūtbūtinio noro išsiaiškinti tiesą, Vistingas slapta atverčia seniai užmirštą bylą. Tačiau jo mintis drumsčia nauja dar vienos jaunos merginos pagrobimo byla. 

Knygos viršelis

Samuel Bjørk „Aš keliauju viena“ 

Norvegijos miškuose du berniukai aptinka šešerių metų mergaitę be gyvybės ženklų. Ji aprengta neįprastai – it lėlė, jai prikabinta juostelė „Aš keliauju viena“. 

Specialusis Oslo nusikaltimų tyrimų biuras pradeda tirti šią mįslingą žmogžudystę. Detektyvas Munkas keliauja į apleistą salą, kurioje slepiasi be galo talentinga, šeštąjį pojūtį turinti, tačiau praeities šmėklų bei depresijos kankinama buvusi detektyvė Mia Kriuger. Atidžiai peržiūrėjusi nusikaltimo vietos nuotraukas, ji pareiškia, kad aukų bus daugiau. 

Tai – drąsus, šiurpą keliantis naujosios kartos rašytojo detektyvinis trileris, pelnęs tarptautinį pripažinimą. 

Knygos viršelisJo Nesbø „Sūnus“

Moderniame Oslo kalėjime dešimtmetį kalintis Sonis – idealus kalinys. Ramaus būdo vaikinas seniai tapo kitų nuteistųjų išpažinčių klausytoju, o korumpuota kalėjimo valdžia naudojasi juo kitų nusikaltimams nuslėpti. Už šias keistokas paslaugas kaliniui nenutrūkstamai tiekiamas heroinas. Narkomanu, abejingu savo likimui, Sonis tapo, kai, norėdamas išvengti susitepusio policininko vardo, nusižudė jo tėvas. Tačiau netikėta kalinio išpažintis supurto primigusią Sonio sąmonę – taip seniai slėpta tiesa apie tėvo mirtį paskatina jį suregzti ir įvykdyti genialų pabėgimo iš kalėjimo planą. Prasideda nuožmi, šaltakraujiškai apskaičiuota keršto medžioklė. Šį kartą Sonis diktuos žaidimo taisykles. 

Tai – tik keletas rekomendacijų jaukiam vakarui namuose. Portale www.ibiblioteka.lt įtraukiančių detektyvų aptiksite kur kas daugiau. Apsilankykite ir patys įsitikinkite, kad detektyvai tinkami ne tik rudeniui.

Vis dar neturite LIBIS skaitytojo pažymėjimo? Ne bėda – portale www.ibiblioteka.lt jį įsigyti kur kas paprasčiau nei išsiaiškinti, kas yra žudikas.