Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 9 d.

Laikas yra koronaviruso žudikas

Bibliotekos lankytojams uždarytos, knygų judėjimas sumažėjęs iki minimumo, bet vis dėlto – ar galima užsikrėsti nuo knygos, kurią skaitė kosintis ir čiaudintis koronaviruso nešiotojas?

Mintimis ir žiniomis apie koronavirusą bibliotekose bei atsakymus į klausimus, ar galima užsikrėsti šiuo virusu per knygas, jei jas lietė ar skaitė potencialūs viruso platintojai, mielai dalijasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus vadovas Algirdas Plioplys.

Pasak A. Plioplio, klausimas sudėtingas, o atsakymai gali būti keli ir apmaudu, kad ankstesnių gripo pandemijų poveikis bibliotekoms ir knygoms specialistų nebuvo išnagrinėtas.

Remiantis žurnalo „Journal of Hospital Infection“ 2020 m. sausio numeryje publikuota studija, virusai, panašūs į naująjį SARS-Cov-2, kuris sukelia sunkią ligą COVID-19, ant lygių paviršių, tokių, kaip plastikas, metalas, stiklas, išlieka gyvybingi apie 9 dienas, o ant popieriaus ar kartono – apie 4–5 dienas. Iš tikrųjų nėra atlikta jokio tyrimo ar įrodyta, kad virusas perduodamas per knygas.

„Stalų paviršius, lentynas, laiptų turėklus, durų rankenas, kompiuterių klaviatūras ir kitus kietus paviršius galima dezinfekuoti daugelyje parduotuvių parduodamu spiritiniu dezinfekantu. Tačiau toks dezinfekantas ne tik netinka, bet ir gali pakenkti knygoms: sukelti popieriaus deformacijų, atskiesti dažus palikdamas šliūžes ir pan. Neduotų teigiamo rezultato ir apdorojimas ultravioletine šviesa. Dėl didelio spinduliuotės intensyvumo knygų kolekcijoms ji gali būti net pražūtinga. O ir ką dezinfekuoti? Viršelius? Nugarėlę? Bet jei knygos lapus vertė pirštai su virusu ant jų – tada visą knygą? O tai jau visiškai neįmanoma!“ ­– sako ilgametę ekspertinę restauratoriaus patirtį turintis Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus vadovas.

Neįmanoma suderinti bibliotekų misijos su koronavirusu ir karantinu, tačiau status quo yra toks – laikas yra pigiausias, saugiausias, patikimiausias ir geriausias dezinfekantas. Taip pataria Fletcheris Durantas, Floridos universiteto George’o A. Smatherso bibliotekos Dokumentų konservavimo departamento direktorius: „Galimai viruso aplinkoje buvusių dokumentų izoliavimas mažiausiai 24 valandoms (o geriausia 14 dienų) bus pats geriausias dezinfekantas.“

Daugiau informacijos ›

Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Tiems, kurie paskelbus karantiną savimi labai rūpinasi ir vengia tiesioginio bendravimo su išoriniu pasauliu, siūlytume peržvelgti savo namų bibliotekas ir atrasti neskaitytų knygų arba pasimėgauti jau skaitytomis. O kur dar daugeliui neatrasti neišsemiami skaitmenintų senųjų knygų ir garso, vaizdo dokumentų, naujų elektroninių knygų aruodai portaluose epaveldas.lt, ibiblioteka.lt ir kt. Reikia nepamiršti ir daugybės kitų intelektualių, lavinamųjų ir pramoginių nuotolinių paslaugų, kurias šiuo metu siūlo ne tik bibliotekos, bet ir kitos kultūros įstaigos.