Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 15 d.

Knygų reikia visiems vaikams: pokalbis su vaikų knygų leidėja Egle Jokužyte

Karantinas apribojo mūsų judėjimą, bet ne minties laisvę ar norą išmokti, sužinoti ką nors naujo, atrasti laiko dalykams, kuriems anksčiau jo vis nerasdavome. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje turime puikią progą šiuo laikotarpiu pasikalbėti apie mums rūpimus dalykus.

Neseniai buvo paskelbta praėjusių metų vaikų literatūros leidybos analizė, kurią kasmet atlieka Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento bibliografė Roma Kišūnaitė. Paskaičiuota, kad apie 80 proc. visų knygų vaikams išleidžia 20 proc. leidyklų. Tačiau kiekybė ne visada reiškia kokybę, yra keletas leidyklų, kurios per metus išleidžia vos vieną ar kelias knygas, tačiau tai būna išskirtiniai, vertingi, unikalūs leidiniai.

Kviečiame pasiklausyti pokalbio su vienos nedidelės, bet savo išskirtinę nišą būtent socialinės leidybos srityje atradusios leidyklos „Verslas ar menas“, kuri dar žinoma „Taško istorijų“ vardu, vadove Egle Jokužyte. Su ja kalbamės apie knygų ne tik regintiesiems, bet ir išleistų Brailio raštu poreikį ir naudą, leidybos ypatybes, apie tai, kad knygas skaityti ir jų turėti reikia visiems vaikams, taip pat apie kitus leidėjos įgyvendintus su knygomis susijusius projektus. E. Jokužytę kalbina Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistė Eglė Baliutavičiūtė.

Kviečiame žiūrėti: