Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 27 d.

Edukacija „Lėlių teatras namuose“

Niekam ne paslaptis, kad perskaityta vaikiška knyga neretai nuveda tolyn: norisi nupiešti jos veikėjus, pažaisti perskaitytą istoriją ar ją suvaidinti. Pagal vaikišką knygelę sukurti lėlių teatrą namie – ne tik būdas patekti į knygos vidų, bet ir kaip reta naudingas užsiėmimas! Norėdamas suvaidinti istoriją, vaikas turės ją išmokti mintinai ar atpasakoti, turės išnagrinėti veikėjų charakterius, jų santykius, elgesio motyvus ir pasekmes, atkreipti dėmesį į pasakojimo pradžią, istorijos vystymąsi ir pabaigą. Gaminant lėles ne tik lavinama vaizduotė, estetinis skonis ir išradingumas, bet ir rankdarbių įgūdžiai. Rekvizito gamyba, ruošimasis spektakliui ir pati premjera sutelkia visą šeimą, primena vaikui elgesio teatre taisykles. Vaidinimas lavina viešo kalbėjimo, motorinius įgūdžius.

Taigi jei kas dar neturėjote namų lėlių teatro, dabar pati puikiausia proga jį įkurdinti savo namuose ir paversti gimtadienių ar kitų švenčių tradicija. O juk kadaise tai buvo savaime suprantama!

Lėlių teatras jau ne vieną dešimtmetį laikomas labai paveikiu skaitymo skatinimo būdu. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Kultūrinės edukacijos skyriuje veikia atkurta vaikų lėlių teatro studija „Berniukas Žirniukas“, jos vadovė bibliotekininkė Eglė Gudonytė papasakos apie pačius prieinamiausius būdus sukurti lėlių spektaklį namų sąlygomis: kaip pasirinkti knygą, paruošti vaidinimo vietą, gaminti paprasčiausias lėles ir kas per karantiną gali užpildyti jūsų namų žiūrovų salę.

Kviečiame žiūrėti edukacinę laidelę „Lėlių teatras namuose“: