Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 29 d.

Pokalbis apie rafinuotą britų rašytojos Janės Gardam trilogiją

Serialus galima ne tik žiūrėti, bet ir skaityti! Išmintingoji britų rašytoja Janė Gardam sukūrė literatūrinį šedevrą, per trijų žmonių portretus išskleisdama visą monumentalų XX amžių. Trilogijoje „Vyras be trūkumų“, „Žmona su paslaptimi“ ir ką tik pasirodžiusiame „Meilužyje“ rašytoja sudėjo visą sukauptą gyvenimo išmintį, gelmę ir meistrystę. Ir nors romanų atomazga atrodytų visiškai aiški, ypatingas šios trilogijos rafinuotumas tas, kad kiekvienoje dalyje istorija įgauna naujų spalvų ir briaunų. Akivaizdu, ši rašytoja – daugialypės perspektyvos meistrė, parodanti, kad kiekvienas gyvenimą suvokiame kitaip ir čia nėra nesvarbių veikėjų. Į lietuvių kalbą J. Gardam trilogiją išvertė Danguolė Žalytė-Steiblienė.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijoje įvyko puikus pokalbis apie šią daugiabriaunę trilogiją. Jame dalyvavo „Tyto alba“ užsienio literatūros skyriaus vadovė Jurgita Ludavičienė ir 15min žurnalistas, knygų apžvalgininkas Mažvydas Karalius. Kalbino žurnalistė Raminta Jonykaitė.

Knygos viršelisPirmąjį trilogijos romaną „Vyras be trūkumų“ kritikai įtraukė į 100 geriausių britų romanų sąrašą. Tai istorija apie advokatą Edvardą Federsą, „The New York Times“ pavadintą labiausiai įsimenančiu charakteriu šiuolaikinėje literatūroje. Seras Edvardas Federsas – legenda tarp advokatų: pasižymintis aštriu protu ir humoru. Ir mažai kas žino, kad šis nepriekaištingai atrodantis senas advokatas – Radžo našlaitis. Taip buvo vadinami kolonijose dirbančių britų vaikai, kuriuos tėvai išsiųsdavo į Didžiąją Britaniją, kad jie netaptų maliarijos aukomis. Ir užaugtų tvirtesni. J. Gardam požiūriu, Anglija šaltakraujiškai pavertė savo vaikus našlaičiais ir pasiteisino esą juos padariusi tvirtais ir drąsiais piliečiais.

Knygos viršelisAntroji knyga „Žmona su paslaptimi“ pasakoja Federsų poros gyvenimą žmonos Betės akimis. Pažadėjusi tekėti už Federso, kylančios žvaigždės tarp Honkongo advokatų, Betė intuityviai jaučia, kad santuokos pagrindas nebus nežabota aistra, ir vos po valandos ji sutinka didžiąją gyvenimo meilę – Federso varžovą ir pikčiausią priešą Veniringą... Tačiau santuoka įvyksta ir trunka penkiasdešimt metų. Tai pasakojimas apie subtiliausius santykių niuansus.

Knygos viršelisTrečiosios knygos „Meilužis“ centre advokatas Terensas Veniringas. Pikčiausias Federso priešas ir viso gyvenimo varžovas. Ir drauge žmogus, kurį visą gyvenimą mylėjo Elizabeta Feders. Veniringas – paslaptingas advokatas, toks pat gabus kaip Federsas, preciziškai saugantis praeitį. Neapykanta, skatinusi du teisininkus varžytis visą gyvenimą dėl sandorių, karjeros ir – tyliai – dėl meilės, galų gale nejučia virto draugyste. Ironiškas, šmaikštus, sėkmės lydimas, gražiausią Honkongo moterį vedęs ir vieną lemtingą naktį Betės meilužiu buvęs Terensas Veniringas – dar vienas nepamirštamas portretas J. Gardam galerijoje.

Kviečiame žiūrėti pokalbį iš TV studijos ir, žinoma, mėgautis gera literatūra.