Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 29 d.

Karantinas ir gyvūnai

Jei turite šunį ar katę, galbūt pastebėjote, kad, jums namuose praleidžiant daugiau laiko, gyvūnas pradėjo keistai elgtis. Gal tapo aktyvesnis, reikalauja daugiau dėmesio, o gal – baikštesnis ar kaip tik pasyvesnis? Jei tokie mylimo augintinio elgesio pokyčiai neduoda ramybės, rekomenduojame apsilankyti portale www.ibiblioteka.lt, kuriame rasite tiek naminių, tiek laukinių gyvūnų vidiniam pasauliui suvokti skirtos literatūros.

Knygos viršelisAlexandra Horowitz „Ką šunys galvoja?“

Pasaulyje populiari knyga, kurioje keliami klausimai, ką šunys žino ir kaip mąsto. Atsakymai jus nustebins ir pradžiugins, nes kognityvinius gebėjimus tyrinėjanti mokslininkė paaiškins, kaip šunys suvokia kasdienį pasaulį, vieni kitus ir tą keistą gyvūną – žmogų.

Autorė skaitytojui vaizdžiai pasakoja, ką reiškia būti šunimi. Koks jausmas, kai gali užuosti ne tik visą namuose esantį neuždengtą maistą, bet ir žmogaus liūdesį ar netgi laiką? Kaip mažytis šuniukas sugeba sėkmingai žaisti su vokiečių aviganiu? Koks jausmas, kai girdi vibruojant vabzdžius arba dūzgiant fluorescencinę lempą? Kodėl dviračiu važiuojantį žmogų maga vytis? Ką reiškia vietoj rankų naudotis burna? Trumpai tariant, koks gyvenimas 15–60 cm aukštyje nuo žemės, nardant po gatvės kvapus ir spoksant į žmonių kulkšnis ar kelius?

Knygos viršelisAbigail Tucker „Liūtai mūsų svetainėse“

Smagi ir netikėtai gąsdinanti knyga atskleidžia tikrą mažų, bet ne tokių ir nepavojingų gyvūnų – kačių sąmokslą prieš žmoniją. Žurnalistė A. Tucker atliko stulbinantį tyrimą ir po kaulelį išnarstė daugelio taip mylimas kates.

Katės užvaldė nuošalius skersgatvius ir mūsų miegamuosius. Be jokios abejonės, joms priklauso ir internetas, kur vaizdo įrašas su kačiukais gali būti greitai peržiūrėtas iki 10 mln. kartų. Tačiau kaip katėms pasisekė taip globaliai dominuoti? Juk jos, skirtingai nei šunys, neduoda jokios praktinės naudos. Tiesa ir tai, kad jos yra baisiai nekompetentingos pelių ir žiurkių gaudytojos ir dar kelia pavojų daugeliui ekosistemų. Ir vis tiek mes jas mylime.

Knygos viršelis

Peter Wohlleben „Kaip gyvūnai jaučia ir supranta pasaulį“

Prieraišios kiaulės, neištikimos šarkos ir slaptų kėslų turintys gaidžiai? Gamtininko P. Wohllebeno per ilgametę patirtį sukaupti pastebėjimai ir smagios istorijos šioje knygoje puikiai supintos su naujausiais moksliniais tyrimais apie gyvūnų elgesį ir tarpusavio santykius. Puiki knyga kiekvienam faunos mylėtojui ir šiaip į gamtą susiruošusiam smalsuoliui.

Beje, ar žinojote, kad varnai savo draugus vadina vardais, žiurkės gailisi netinkamų poelgių, o antys disciplinuoja jauniklius? Arkliai patiria gėdą, elniai gedi, o drugeliai vaikams parenka tik pačias geriausias vietas.

Tikimės, kad portale www.ibiblioteka.lt išsiaiškinsite savo augintinio neįprasto elgesio priežastis ir atrasite efektyvių būdų jam keisti.

Linkime daugybės džiugių ir neužmirštamų akimirkų su mylimu bičiuliu.