Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 7 d.

Kalbos klubo pokalbiai keliasi į virtualiąją erdvę

Metų pradžioje Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus iniciatyva susibūrė Kalbos klubas. Jo tikslas – paskatinti mąstyti apie kalbą plačiau, išmesti iš galvos giliai įsišaknijusius stereotipus, paskatinti diskusijų dalyvius suvokti, kas iš esmės yra kalba, kokią įtaką ji daro mūsų visokeriopai gerovei, kaip ji galėtų padėti tą gerovę kurti, jei suprastume, jog kiekvienas puikiai išmanome kalbą ir galime ja naudotis ne tik komunikuodami. 

Prieš karantiną nuspręsta, kad Kalbos klubas turi turėti ir savo palydovą – Kalbos klubą+. Ši idėja gimė siekiant geriau suvokti kalbos fenomeną, jo įvairiapusiškumą, išmokti naudotis visomis kalbos teikiamomis galimybėmis. Siekdami šių tikslų, turime kalbėtis ir apie kitas kalbas, jų įtakas lietuvių kalbai bei kultūrai ir (arba) lietuvių kalbos įtaką kitoms kalboms ir kultūroms.

Surengę keletą Kalbos klubo gyvų susitikimų metų pradžioje, dabar juos perkeliame į virtualiąją erdvę. Kviečiame iš arčiau susipažinti su sanskritu ir daugiau sužinoti apie jo ryšį su lietuvių kalba. Kalbos klubo+ pašnekovas – Vilniaus universiteto Azijos ir transkultūrinių studijų instituto mokslininkas, geriausias sanskritologas Lietuvoje Vytis Vidūnas. Jį kalbina lingvistikos profesorė Jolanta Zabarskaitė.

Dėl panašumo į sanskritą XIX a., lyginamosios kalbotyros suklestėjimo laikotarpiu, lietuvių kalba tapo tyrimo ir dėstymo objektu prestižiškiausiuose Europos universitetuose, o žymiausi to meto indoeuropeistai važiavo į Mažąją ir Didžiąją Lietuvas rinkti lietuvių kalbos duomenų ir mokytis. Tuo laikotarpiu atsirado garsioji prancūzų kalbininko Antoine’o Meillet frazė, kurią lingvistikos specialistai persako Lietuvos bičiuliams visame pasaulyje: „Jei norite išgirsti, kaip kalbėjo daugelio Europos tautų protėviai indoeuropiečiai, turite atvažiuoti į Lietuvą ir pasiklausyti, kaip kalba lietuvis valstietis.“

Ankstesnius Kalbos klubo ir Kalbos klubo+ vaizdo įrašus galite peržiūrėti Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale. Taip pat siūlome susipažinti su interneto dienraštyje „Bernardinai.lt“ publikuojamais Kalbos klubų įkvėptais ciklo „Per karantiną pakalbėkime apie kalbą“ tekstais.