Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 12 d.

Duomenų bazėje „Project MUSE“ – patikima informacija tyrėjams ir smalsuoliams

Rašote mokslinį darbą, gilinate profesines žinias, o gal tiesiog esate smalsi asmenybė ir domitės humanitarinių ir socialinių mokslų pasaulio aktualijomis ir problemomis? Kviečiame naudotis duomenų baze „Project MUSE“. Šiame aukštos kokybės humanitarinių ir socialinių mokslų žurnalų šaltinyje publikuojami leidiniai iš žymiausių pasaulio universitetų leidyklų ir mokslo bendruomenių.

Duomenų bazė „Project MUSE“ įkurta 1993 metais Amerikoje kaip Johnso Hopkinso universiteto leidyklos ir bibliotekos bendras projektas, kurį sudarė universiteto žurnalai. Praėjus dvejiems metams, projektas perkeltas į interneto erdvę, o nuo 2000-ųjų „Project MUSE“ pradėta pildyti kitų mokslo leidėjų žurnalais, kurių kasmet vis daugėjo.

Duomenų bazė „Project MUSE“ tapo pirmaujančia skaitmeninio humanitarinių ir socialinių mokslų turinio teikėja mokslo bendruomenei. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka šią duomenų bazę Lietuvoje prenumeruoja vienintelė. Bibliotekos skaitytojams ji prieinama nuo 2010-ųjų.

Duomenų bazėje rasite 232 viso teksto mokslinius žurnalus tokiomis temomis kaip antropologija, menai ir kultūra, bibliotekininkystė ir leidyba, ekonomika, teisė, švietimas, geografija, istorija, politologija, filologija, filosofija, religija, sociologija, medicina, lyčių studijos, lygių teisių ir galimybių studijos. Čia publikuojama daugybė įdomių žurnalų, kurie patiks ne tik tyrėjams, bet ir įvairių sričių specialistams: „Asian Theatre Journal“, „Computer Music Journal“, „Journal of Feminist Studies in Religion“, „Journal of the History of Sexuality“ ir kt. Seniausias prenumeruojamas žurnalas – „The Canadian Historical Review“, pradėtas leisti prieš šimtą metų – 1920-aisiais. Visą žurnalų sąrašą rasite čia ›

Duomenų bazėje yra daugiau nei 2000 atvirosios prieigos knygų ir nedaug atvirosios prieigos žurnalų, leistų žymių ne pelno siekiančių mokslo leidėjų. Atvirosios prieigos ištekliai duomenų bazėje rodomi paieškos rezultatuose kartu su bibliotekos prenumeruojamu turiniu.

Atsižvelgę į švietimo ir mokslo veiklų perkėlimą į internetą karantino laikotarpiu, duomenų bazės rengėjai atvėrė dalį savo turinio nemokamai naudoti, siekdami prisidėti prie sklandesnio švietimo proceso ir paremti leidėjus. Šiuo metu laikinai atverta apie 300 mokslo žurnalų įvairiomis temomis ir daugiau nei 25 tūkst. knygų. Nemokamai atvertos „Johns Hopkins University Press“, „Ohio State University Press“, „University of Nebraska Press“ visos knygos ir žurnalai, taip pat – „University of North Carolina Press“, „Temple University Press“ visos knygos ir „Vanderbilt University Press“ atrinktos knygos. Visą sąrašą rasite čia ›.

Duomenų bazėje prieinamas visas kiekvieno žurnalo turinys, įskaitant diagramas, grafikus ir vaizdus. Vartotojai gali parsisiųsti viso teksto mokslinius straipsnius PDF arba HTML formatais.

Daugiau informacijos apie šią ir kitas Nacionalinės bibliotekos prenumeruojamos duomenų bazes rasite bibliotekos svetainėje www.lnb.lt pasirinkę meniu punktą AtradimaiDuomenų bazėsUžsienio.

Norėdami duomenų baze „Project MUSE“ naudotis ne bibliotekoje, turite prisijungti nuotoliniu būdu. Vartotojo vardas – skaitytojo pažymėjimo, registruoto Nacionalinėje bibliotekoje, numeris. Slaptažodžio įvesti nereikia. Prisijungus atsivers bibliotekos prenumeruojamų duomenų bazių sąrašas, jame pasirinkite duomenų bazę „Project Muse“. Paspaudus nuorodą, atsidarys duomenų bazė, kurioje galėsite ieškoti straipsnių pagal pavadinimą arba dominančią temą. Taip pat galite rinktis nuorodą „EBSCO Discovery Service“ – tai bendra visų duomenų bazių paieškos sistema, kuri atlieka paiešką ne tik „Project MUSE“, bet ir kitose bibliotekos prenumeruojamose duomenų bazėse.