Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 12 d.

Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanalas – virtuali renginių erdvė

Karantino metu negalėdama fiziškai aptarnauti lankytojų, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rado būdų, kaip tęsti savo kultūrinę ir edukacinę veiklą – įvairaus pobūdžio renginiai buvo perkelti į bibliotekos „Youtube“ kanalą. Vieni pirmųjų virtualių renginių buvo inicijuoti siekiant skleisti visuomenei patikimą informaciją apie koronavirusą. Bibliotekos TV studijoje įrašytos Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovo prof. Sauliaus Čaplinsko paskaitos apie COVID-19 sulaukė rekordinio peržiūrų skaičiaus.

Operatyviai buvo reaguota ir į vaikų laisvalaikio užimtumo problemą, iškilusią paskelbus karantiną. Bibliotekos dirbtuvių PATS SAU kuratoriai surengė mokiniams skirtų tiesioginių transliacijų ciklą „Rankdarbiai namisėdoms“ (iš viso kovo ir balandžio mėnesiais buvo nufilmuota 12 edukacinių užsiėmimų).

Pasikeitusios veiklos sąlygos lėmė naujų rubrikų atsiradimą: kartu su kolegomis iš kitų padalinių buvo inicijuoti paskaitų ciklai „Meno edukacijos“ ir „Biblioterapija iš namų“, taip pat organizuoti knygų pristatymai ir pokalbiai apie šiandienos aktualijas. Dalis anksčiau suplanuotų renginių taip pat buvo perkelta į skaitmeninę erdvę: nufilmuotos ciklų „Jaunoji judaika“ ir „Žydų kultūros pamatai“ paskaitos, surengti virtualūs knygų pristatymai. Bendradarbiaujant su partneriais buvo nufilmuota paskaitų psichologijos ir sveikos gyvensenos temomis, sukurta kitokio pobūdžio įrašų.

Gegužės mėnesį virtualioje Nacionalinės bibliotekos renginių erdvėje vėl gausu įvairių renginių. Bendradarbiaujant su leidėjais, kuriama rubrika apie naujus leidinius, Valstybingumo erdvėje atgimė Kalbos klubo ir Kalbos klubo+ pokalbiai, ten pat filmuojami Nacionalinės bibliotekos ekspertų pokalbiai apie knygas ir kultūros leidinius. Toliau vyksta „Meno edukacijos“, tęsiamas paskaitų ciklas apie judaiką, rengiami pokalbiai aktualiomis temomis.

Gegužę, tradiciškai laikomą šeimos mėnesiu, daugiau dėmesio skiriame vaikų kultūriniam švietimui. Biblioteka prisijungė prie IBBY Lietuvos skyriaus projekto #IBBYVaikamsKarantine ir du kartus per savaitę mažiesiems skaitytojams siūlo pasiklausyti skaitomų kūrinių ištraukų. Du kartus per savaitę laukiame ir jaunųjų dailininkų – jie turės galimybę stebėti, kaip jų mėgstamus personažus piešia knygų iliustruotojai, ir pamėginti tai daryti kartu su jais.

Statistiniai rodikliai rodo, kad nuo kovo 13 d. daugiau nei 25 proc. išaugo Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanalo prenumeratorių skaičius ir dabar kanalą stebi 2 430 vartotojų. Taip pat per šį laikotarpį virtualioje erdvėje buvo paskelbta dvigubai daugiau vaizdo įrašų nei pirmaisiais šių metų mėnesiais (per 80) ir 3 kartus daugiau nei tuo pačiu metu 2019-aisiais. Atitinkamai išaugo įrašų peržiūrų skaičius. Iki kovo 12 d. šiais metais buvo užfiksuotos 31 339 peržiūros, o nuo kovo 13 d. iki gegužės 12 d. – 106 524. Taigi vaizdo turinio žiūrimumas, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, išaugo daugiau nei 4 kartus.