Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 27 d.

Skaitykite ne geras, o tik geriausias knygas

Šių metų gegužės 12–13 d. literatūros ekspertai Marius Burokas, Ramūnas Gerbutavičius, Laurynas Katkus, Lina Ožeraitytė ir Dalia Zabielaitė aptarė 2019 m. verstinę literatūrą ir paskelbė tiek ilgąjį vertingų verstinių knygų sąrašą, tiek pačių vertingiausiųjų penketuką. „Galutinis vertingiausių šiuolaikinių verstinių knygų sąrašas yra ne vieno, o penkių literatūros žinovų vertinimų suma. Todėl sąrašas gali pretenduoti į objektyvumą“, – tikina rašytojas L. Katkus.

Keletą ekspertų išrinktų knygų siūlome paskaityti portale ibiblioteka.lt:

Knygos viršelisLutz Seiler „Kruzas“

Veiksmas vyksta 1989 m. Baltijos jūros saloje, į kurią vasarą suplūsta kitamaniai, nepritapėliai – daugiausia menininkai. Edas, po asmeninių dramų metęs studijas, atvyksta į salą. Įsidarbina kavinėje. Susipažįsta su čia dirbančiu Kruzu – saloje užaugusiu sovietinio karininko sūnumi. Kruzas saloje mėgina kurti savotišką nusivylusių gyvenimu idealistų ir kitokio gyvenimo trokštančių žmonių bendruomenę, tarsi komuną. Jis kuria emocinės įtampos reikalaujančias situacijas, kurios turi padėti patirti nuostabią vidinę laisvę.

Knygos viršelisGraham Swift „Motinų sekmadienis“

Tai knyga apie meilę ir laisvę, apie ištvermę ir neišvengiamą ėjimą į priekį. Romanas prasideda nuo slapto meilužių susitikimo 1924-ųjų pavasarį. Našlaitei Džeinei Ferčaild dabar dvidešimt dveji. Nuo šešiolikos ji dirba tarnaite kilmingų anglų namuose. Beveik tiek pat laiko ji yra ir Polo Čeringemo meilužė. Jaunas kaimyninio dvaro paveldėtojas su Džeine susitikinėja slapta. Tačiau ateina diena, kuri pakeičia Džeinės gyvenimą amžiams. Ji dar nežino, bet šį Motinų sekmadienį, neįprastai šiltą 1924 metų kovo dieną, jiedu susitiks paskutinį kartą.

Britų rašytojas Grahamas Swiftas romane aprėpia ir svarbių įvykių kupinus 1924-uosius, ir amžiaus pabaigos įvykius. Autorius gaudo ryškias akimirkas, kaskart vis plėsdamas skaitytojo žinias apie Džeinę – kaip ji myli, ką galvoja, jaučia, mato ar prisimena. Džeinės istorija – tai gilus savęs ieškojimas, per Džeinę autorius sukuria pakylėtą pasakojimą.

Knygos viršelisFernando Aramburu „Patria“

Skaitytojų ypač gerai įvertinta knyga pelnė Ispanijos nacionalinę premiją, o 1918 m. jos vertimas į italų kalbą gavo „Premio Strega Europeo“ apdovanojimą.

Prieš daugiau nei dvidešimt metų baskų teroristinės organizacijos ETA nužudyto verslininko Čato žmona Bitorė grįžta į gimtąjį miestelį, trokšdama išsiaiškinti, nuo kieno rankos žuvo jos vyras. Pagrindinis įtariamasis – ETA smogikas Chosė Mari, nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Anksčiau jo tėvai artimai bičiuliavosi su Bitorės šeima, tačiau Čato nužudymas įžiebė neapykantos ir nepasitikėjimo liepsnas. Kadaise geriausiais draugais buvę žmonės dabar gyvena savo baimių ir juodžiausių minčių kalėjimuose, o Bitorės sugrįžimas tik dar labiau aitrina senas žaizdas.

Žymaus ispanų rašytojo Fernando Aramburu kūrinyje meistriškai atskleidžiamos dviejų baskų šeimų istorijos rodo, kad bėgantys metai neužgydo sielos žaizdų, o sukeltas skausmas nuodija ne tik aukų, bet ir kaltininkų gyvenimus. Terorizmo baimės ir politinio fanatizmo suskaldyta bendruomenė gali susivienyti tik pripažinusi klaidas ir atleidusi už padarytas skriaudas.

Knygos viršelis

Guzel Yakhina „Mano vaikai“

VIII amžiuje imperatorė Jekaterina II pakvietė savo tėvynainius vokiečius atvykti į Rusiją ir tapti visateisiais šalies piliečiais, kartu išlaikant savo kalbą ir kultūrą. Ši knyga – vieno šių atvykėlių palikuonio – kuklaus mokytojo Jakobo Ivanovičiaus Bacho istorija. Keista, netgi bauginanti pažintis su valdinguoju ponu Grimu Bacho gyvenimą pakeitė visiems laikams. Viena vertus, toji pažintis dovanojo Bachui gyvenimo prasmę – dukrelę Aną, meiliai vadinamą Anče. Antra vertus, atėmė kalbos dovaną ir pasmerkė vienatvei.

Romane pasakojama apie meilę, pasiaukojimą ir stebuklus, „mažo žmogaus“ nereikšmingumą ir jo dvasios tvirtybę didžiosios istorijos verpetuose. Apie suaugusiųjų prisitaikėliškumą, baimę ir siaubą bei jų dar nesugadintus vaikus, linksmus ir drąsius, – vienintelę tėvų viltį.

Primename, kad portale ibiblioteka.lt pasiskolintas knygas skaityti galite 14 kalendorinių dienų, nespėję perskaityti, šį terminą galite prasitęsti dar du kartus.

Linkime prasmingų skaitinių.