Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 11 d.

Birželio 11 d.: parodos „Auksinio skriestuvo istorija: plantenai per šimtmečius“ atidarymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į retų spaudinių parodos „Auksinio skriestuvo istorija: plantenai per šimtmečius“ atidarymą, įvyksiantį birželio 11 d., ketvirtadienį, 15 val. Parodų salėje, III a.

Džiaugiamės ir didžiuojamės po ilgai trukusios pertraukos atverdami naują parodą Nacionalinės bibliotekos erdvėse. Nors vis dar esame priklausomi nuo karantino taisyklių, tačiau paroda apie plantenų spaustuvę ir jos įspaudus pasaulinėje kultūros istorijoje tikrai verta gyvo lankytojų susidomėjimo.

Nacionalinė biblioteka kartu su visu pasauliu švenčia Christophe’o Plantino (1520–1589) – vieno iš žymiausių XVI a. leidėjų – 500-ąsias metines. Jo Antverpene įkurta spaustuvė „Officina Plantiniana“, pažymėta auksinio skriestuvo ženklu, pasaulyje garsėjo itin aukštos kokybės leidiniais. Šios spaustuvės tęstinumas, nors veikla XIX a. nutrūko, jaučiamas ir dabar: kadaise sukauptos knygų kolekcijos saugomos pasaulio bibliotekose, plantenų spaustuvėje naudoti šriftai buvo perkelti į šių dienų spaudą, o spaustuvės knygos įkvepia tyrinėti, pažinti ir kurti.

Parodos atidaryme dalyvaus Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento (DPTD) direktorė Jolanta Budriūnienė, parodos kuratorės Nacionalinės bibliotekos DPTD Retų knygų ir rankraščių skyriaus tyrėjos dr. Milda Kvizikevičiūtė ir Eva Praškevič, senosios knygos dailės specialistė dr. Jolita Liškevičienė. Renginį ves Nacionalinės bibliotekos DPTD Retų knygų ir rankraščių skyriaus vadovė dr. Viktorija Vaitkevičiūtė-Verbickienė.

Trumpai apie renginį

Data birželio 11 d.
Laikas 15 val.
Vieta Parodų salė, III a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos apie parodą ›