Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 12 d.

Parodoje „Hei, poparte!“ eksponuojami ir Nacionalinės bibliotekos lobiai

Vilniaus grafikos centro galerijoje „Kairė dešinė“ atidaryta paroda „Hei, poparte!“, kurioje eksponuojama 7–8-ojo dešimtmečių Lietuvos grafikų kūryba.

Smagu, kad prie šio kultūrinio įvykio prisidėjo ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo biblioteka, paskolinusi parodai eksponatų iš Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvinio (NPDA) fondo: 36 plakatus, 5 knygas, 12 žurnalų numerių. Eksponuojamos knygos: Merginų sekmadienis : apsakymai ir apysakos / Mykolas Sluckis ; dailininkas A. Každailis. – Vilnius : Vaga, 1971; Gimtinės spalvos : eilėraščiai / Eduardas Selelionis ; iliustr. Irena Katinienė. – Vilnius : Vaga, 1979; Prie Nemuno rytas : pasakojimai apie Tarybų Lietuvą / Rimantas Budrys ; dail. Arvydas Každailis. – Vilnius : Vaga, 1975; Kai riestainiais lijo / Juozas Marcinkevičius ; [iliustr. Irena Katinienė]. – Vilnius : Vaga, 1974; taip pat 1974–1980 metų žurnalo „Mokslas ir technika“ numeriai, Izabelės Bindler-Danilovos, Jono Varno, Juozo Galkaus, Vytauto Kiaušinio plakatai ir kt.

Sovietmečiu popartiški estampai parodų salėse retai  buvo eksponuojami, tačiau ši vakarietiška estetika plito kartu su daugiatūkstantiniais plakatų, knygų ir žurnalų tiražais ir tapo neatskiriama to meto Lietuvos vizualiosios kultūros dalimi. Šiuo laikotarpiu grafikai buvo vieni progresyviausių dailininkų Lietuvoje, drąsiai laužę ne tik oficialiojo meno, bet ir specializacijos ribas.

Parodoje – Juozo Galkaus, Jono Varno, Vytauto Jurkūno, Miroslavo Znamerovskio, Vaclovo Balsio, Vytauto Kaušinio, Mikalojaus Povilo Vilučio, Birutės Žilytės, Arvydo Každailio, Vinco Kisarausko ir kitų grafikų darbai.

Pasak parodos kuratorės Deimos Žuklytės-Gasperaitienės, popartas – tai 20-ojo a. 6-ojo dešimtmečio antrojoje pusėje Anglijoje susiformavusi dailės kryptis, suklestėjusi Jungtinėse Amerikos Valstijose. Sovietų Sąjungoje ji oficialiai laikyta „kapitalistinio pasaulio blogo skonio įsikūnijimu“. Tačiau beveik tuo pačiu metu Lietuvos grafikoje jau galime matyti šios drąsios ir ironiškos meno krypties apraiškų.

Paroda galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks iki liepos 25 d. Dėl ribojamo lankytojų skaičiaus parodos atidarymo nebuvo, tačiau planuojama surengti jos uždarymą.

Nacionalinė biblioteka intensyviai bendradarbiauja su pačių įvairiausių parodų rengėjais ir kuratoriais. Jos fondai geranoriškai atveriami, stengiamasi pasiekti kuo platesnę auditoriją. Šį faktą patvirtina tiek dabartinė paroda, tiek anksčiau sėkmingai eksponuotos nacionalinės reikšmės parodos. Pasak NPDA fondo skyriaus vadovės Rūtos Eglinskienės, sklandus bendradarbiavimas ir su Vilniaus grafikos meno centru, ir su kitais parodų organizatoriais vyksta dešimtmečius. Graži ir įdomi buvo paroda „Okupacijos realijos. Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų Lietuvos plakatai“, kurią rengė ir jos katalogą išleido Giedrė Jankevičiūtė ir Laima Laučkaitė-Surgailienė. Tuomet didelė dalis eksponatų taip pat buvo pasiskolinta iš Nacionalinės bibliotekos lobyno.