Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 23 d.

Dirbtuvės „Pasakojame istorijas“

Birželio 22–23 dienomis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas šalies bibliotekininkams organizavo pasakojimo meno dirbtuves „Pasakojame istorijas“. Tai jau ne pirmus metus vykdoma Skaitymo skatinimo programos priemonė, padedanti tobulinti bibliotekininkų, rengiančių edukacines programas vaikams, kvalifikaciją. Šįkart surengtos netradicinės nuotolinės dirbtuvės.

Jas vedė Milda Varnauskaitė – profesionali istorijų pasakotoja bei šio meno (storytelling) mokytoja, gyvenanti ir dirbanti Amsterdame (Nyderlandai). Ji kaip pasakotoja (storyteller) dalyvauja įvairiuose renginiuose Nyderlanduose ir Lietuvoje, kur dalinasi biografiniais, folkloriniais, istoriniais ir kitokiais pasakojimais. M. Varnauskaitė yra baigusi Mezrab istorijų pasakojimo mokyklą (Mezrab Storytelling School) Amsterdame ir šiuo metu dirba Mezrab kultūros centre, viename didžiausių pasakojimo meno centrų Europoje.

Dirbtuvėse dalyvavo 16 bibliotekininkų, kasdien garsiai skaitančių ir pasakojančių istorijas vaikams ir jaunimui bei kitaip skatinančių skaityti Lietuvos bibliotekose. Dirbtuvėse „Pasakojame istorijas“ jiems buvo pristatyta pasakojimo struktūros teorija, vaizdingo ir įtaigaus pasakojimo metodai. Dalyviai atliko kūrybines užduotis – patys kūrė ir pasakojo istorijas. Lektorė atkreipė dėmesį į šiuo metu ypač aktualius ir reikalingus pasakojimo virtualioje erdvėje įgūdžius.

Skaitymo skatinimo programos tikslas – įgyvendinti nacionalinę skaitymo skatinimo politiką: didinti įvairaus amžiaus visuomenės narių susidomėjimą skaitymu, užtikrinti skaityti skatinančios aplinkos kūrimą ir prieinamumą. Skaitymo skatinimo programą koordinuoja ir įgyvendinimo stebėseną atlieka Kultūros ministerija, programos pagrindiniai vykdytojai – Nacionalinė biblioteka, savivaldybių viešosios bibliotekos, Švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos leidėjų asociacija ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius. Kultūros ministerijos skiriamas vienų metų programos veikloms biudžetas – 85 tūkst. eurų.