Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 29 d.

Liepos 3–21 d.: Onos Juciūtės paroda „Ausgezeichnet“ Palangos vasaros skaitykloje

Vieno kūrinio galerija Apiece vasarai iš Vilniaus keliasi į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaityklą. Nuo liepos iki rugsėjo joje bus surengtos trys šiuolaikinio vaizduojamojo meno vieno kūrinio parodos, žiūrovams prieinamos dvidešimt keturias valandas per parą, septynias dienas per savaitę.

Pirmoje parodoje, kurios atidarymas vyks liepos 3 d., eksponuojamas jaunos lietuvių menininkės Onos Juciūtės skulptūrinis objektas – baldas Ausgezeichnet. Kūrinys sujungia dvi labai skirtingas, bet dažnai tuose pačiuose interjeruose atsiduriančias baldų kilmės situacijas. Viršutinė baldo dalis, atsitiktinai rasta Šilutėje, naudotų baldų iš Vakarų Vokietijos parduotuvėje,  yra keista, reta, naudota, vienetinė, galbūt netgi handmade, o chromuota koja – masinės gamybos, dažnai naudojama, pigi baldo dalis. Leisdama dienas Mažojoje Lietuvoje, menininkė dažnai susidurdavo ne tik su supanašėjančiais atnaujinamų sodybų interjerais, bet ir su vokiečių turistais, ieškančiais kadaise jų protėvių namais buvusių sodybų, apie kurių unikalumą būna tiek daug girdėję. Sujungtas iš dviejų skirtingų dalių, Ausgezeichnet kelia mintį apie natūralius pokyčius ir juos lydinčius vienišumą bei optimizmą. Ir pats objektas yra toks: juokingas ir liūdnas, absurdiškas, bet kartu labai atidžiai pagamintas.

Papildomą reikšmę kūriniui suteikia OK simbolis, kuris iš pirmo žvilgsnio sukuria nekaltumo ir naivumo įspūdį, tačiau turi ir priešingą sluoksnį – nuo 2017 m. šį simbolį vis bandoma priskirti Alt-Right judėjimams. Nors JAV „Šmeižto lyga“ simbolį išteisino, vis dar pasitaiko situacijų, kai šis pozityvus ženklas naudojamas rasistiniams įsitikinimams išreikšti.

Ausgezeichnet vokiškai reiškia „puikus“, o pats kūrinys yra apie pokyčius ir juos supančių aplinkybių nevienareikšmiškumą.

Ona Juciūtė – skulptorė, savo kūryba besigilinanti į gamybos reiškinius pačia plačiausia prasme. Visuose Onos kūriniuose juntamas domėjimasis kasdienybe ir smalsumas žvilgtelėti į išvirkščiąją jos pusę. Menininkė yra baigusi skulptūros bei politikos mokslų studijas, kuria instaliacijas, skulptūras, yra apdovanota „JCDecaux“ premija kaip geriausia jaunoji menininkė, taip pat JAV lietuvių kilmės menininkės Aleksandros Kašubienės prizu.

Apiece – šiuolaikinio vaizduojamojo meno vieno kūrinio ir (arba) dizaino objekto parodų galerija. Parodų formatą inspiravo siekis paskatinti išsamiau pasidomėti kūrinio/objekto autoriumi ar šiuolaikiniu menu apskritai.

Trumpai apie parodą

Data liepos 3–21 d.
Parodos atidarymas liepos 3 d. 19 val.
Vieta Vytauto g. 72, Palanga
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai galerija Apiece
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ir svetainėje www.apiece.lt