Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 10 d.

Prof. dr. R. Gudauskas: „Kad būtų išsaugota“

„Kuo daugiau skirtingo skaitmeninio turinio pasiekia visuomenę, tuo labiau jis gali padėti išlaisvinti vaizduotę“, – interviu leidiniui „7 meno dienos“ teigia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Šiuo metu valstybė rengia Lietuvos skaitmeninimo plėtros 2021–2030 metų programą. Nacionalinės bibliotekos ekspertai dalyvauja skaitmeninio raštingumo, skaitmeninto paveldo darbo grupėse, taip pat atstovauja kultūros institucijoms dirbtinio intelekto ir duomenų analitikos teminėse darbo grupėse. Pagrindinis tikslas – įveiklinti bibliotekų turimus resursus didinant gyventojų skaitmeninę įtrauktį, mažinant socialinę atskirtį, sudarant sąlygas kokybiškam mokymuisi visą gyvenimą, skatinant kritinį mąstymą, pilietiškumą ir kt. Nacionalinė biblioteka pateikė konceptualius pasiūlymus, kaip suskaitmenintas ar jau skaitmeninis (angl. born digital) kultūros paveldas galėtų būti plačiau naudojamas švietimo ir mokslo, kūrybinių industrijų, turizmo vystymo tikslais, valstybės, mokslo ir verslo institucijoms priimant sprendimus ar kuriant naujas paslaugas, nagrinėjant ekonominius ir socialinius reiškinius, priimant visuomeninius ar politikos formavimo sprendimus. Šių projektų svarba ypač išryškėjo paskelbus šalyje karantiną, kai suvokta, kaip svarbu žvelgti į ateitį ir gebėti prisitaikyti prie staiga pasikeitusios realybės.

Žurnalistė Monika Krikštopaitytė su Nacionalinės bibliotekos generaliniu direktoriumi kalbasi apie įvairius skaitmeninimo procesus ir perspektyvas. Kviečiame skaityti visą pokalbį čia ›.