Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 29 d.

Liepos 29 d. – rugpjūčio 31 d.: paroda Palangoje „Žvilgsnis iš praeities“

2020 m. liepos 29 d. 17 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje atidaroma miniparoda „Žvilgsnis iš praeities“.

Tarpukario Lietuvoje populiariausiu fotografijos žanru studijose tapo portretas. Studijiniai portretai nebuvo labai aukšto meninio lygio, bet tenkino masinį norą fotografuotis, juo būdavo perteikiamos schematiškos pozuotojo ypatybes. Portretams pozuodavo politikai, rašytojai, dailininkai, muzikai, aktoriai, visuomenės veikėjai.

Daugelis Lietuvos gyventojų, visuomenininkų ir kitų žmonių tuomet buvo ne vienos, o keleto įvairiausių organizacijų nariais, aktyviai dalyvavo įvairiose patriotinėse, aplinkosaugos, švietimo, labdaros ar meno akcijose. Tad siekiant įamžinti susibūrimus, metines, svarbias datas ir kitus paminėjimus buvo daromi ir grupiniai portretai, kurie vėliau galėjo būti reprodukuojami periodinėje spaudoje. Tokiomis progomis darytose nuotraukose matyti ir puošni apranga, grakšti, ori poza ar ypatingą progą pabrėžiantys aksesuarai.

Portretą buvo galima pasidaryti ne tik fotoateljė, bet ir namų sąlygomis. Asmeninėje aplinkoje darytose portretinėse nuotraukose rašytojai, dailininkai ar kiti visuomenės nariai dažnai pozuoja pabrėždami savo asmenybę, darbo pobūdį: pozuojama prie rašomojo stalo, darbo kambaryje ar bibliotekoje, dirbtuvėse.

Parodoje, pristatomos tarpukario portretinės fotografijos iš Nacionalinės bibliotekos archyvų. Paroda, kurioje derinamos fotografijos ir animuoti vaizdai, siekiama supažindinti su bibliotekos archyvais ir tarpukario kultūros netikėtomis atodangomis.

Paroda rengiama projekto „Netikėtos kultūros atodangos“ ribose.

Trumpai apie parodą

Data liepos 29 d. – rugpjūčio 31 d.
Parodos atidarymas liepos 29 d. 17 val. 
Laikas Palangos vasaros skaityklos darbo laiku
Vieta Palangos vasaros skaitykla, Vytauto g. 72, Palanga
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Rėmėjas Lietuvos kultūros taryba
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“