Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 28 d.

Elektroniniai ištekliai moterims ir apie jas

„Moterys – tai ašis, aplink kurią viskas sukasi“, – sakė Levas Tolstojus. Tikra tiesa, šiuolaikinė moteris atlieka daug svarbių vaidmenų vienu metu. Simone de Beauvoir dar aštuntajame XX a. dešimtmetyje pasakė: „Moterimi negimstama – ja tampama“, ir ši frazė netrukus tapo feministinio judėjimo šūkiu. Taigi kas yra moteriškumas? Ar būti moterimi – tai prigimtis, ar sukurtas socialinis vaidmuo? Kaip jaučiasi ir gyvena moterys?

Apie tai ir ne tik skaitykite Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos prenumeruojamuose ir įsigytuose elektroniniuose šaltiniuose – čia gausu žurnalų ir įvairios informacijos moteriškumo, feminizmo ar lyčių temomis. Štai keletas jų.

Apdovanojimų pelnęs „Journal of Women's History“ yra pirmasis žurnalas, skirtas moters istorijai. Žurnale publikuojami pažangiausi viso pasaulio ir visų istorijos periodų moksliniai darbai. Atkreipiamas dėmesys į istoriškai susiklosčiusias lyties konstrukcijas – jų formavimąsi ir įtaką įvairioms moterų patirtims.

„Archives of Women's Mental Health“ yra oficialus Tarptautinė perinatalinės psichinės sveikatos draugijos „Marcé“, Šiaurės Amerikos psichosocialinės akušerijos ir ginekologijos draugijos ir Tarptautinės moterų psichinės sveikatos asociacijos žurnalas. Vienas pagrindinių žurnalo tikslų – skleisti žinias tarp psichiatrų ir akušerių-ginekologų. Žurnalo redaktoriai ypač džiaugiasi tarpdisciplininiais tyrimais, daugiausia dėmesio skirdami psichiatrijos, psichosomatikos, akušerijos ir ginekologijos sąsajoms. Žurnale publikuojami mokslinių tyrimų dokumentai, trumpi pranešimai, ataskaitos, konferencijų tezės, apžvalginiai straipsniai, istorinės perspektyvos, knygų apžvalgos, ir laiškai redakcijai. Žurnalas gydytojams, pedagogams ir tyrėjams suteiks žinių apie visus moterų psichinės sveikatos aspektus, bus naudingas atliekant ir planuojant klinikinę priežiūrą, taip pat tęsiant tyrimus.

Žurnale „Women: a cultural review“ nagrinėjamas lyčių ir seksualumo vaizdavimas mene ir suvokimas kultūroje, ypač daug dėmesio skiriant šiuolaikiniam pasauliui. Čia analizuojama, kaip seksualinio skirtingumo teorija ir politika atspindima literatūroje, žiniasklaidoje, istorijoje, švietime, teisėje, filosofijoje, psichoanalizėje, mene. Žurnalas leidžiamas du kartus per metus, kartą per metus organizuojamas atviras forumas.

„Gender, Work & Organization“ yra du kartus per mėnesį leidžiamas žurnalas, kuriame publikuojami tyrimai, susiję su lyčių vaidmenimis darbo vietoje. Žurnalas taip pat turi naują rubriką „Feministinės sienos“ (angl. Feminist Frontiers), skirtą šiuolaikiškiems pokalbiams feminizmo temomis.

Knygoje „Ideological Equals: Women Architects in Socialist Europe 1945–1989“ pasakojama apie moteris architektes socialistinėje Europoje. Knygoje apžvelgiamas socializmo laikotarpis (nuo 1945 iki 1989 m.) Rytų Europoje, kai, atsižvelgiant į inžinierių ir architektų poreikį, buvo skleidžiama priešinga nusistovėjusiai lyčių santykių vizija – lyčių lygybė. Knygoje atskleidžiamas žinomų ir pradedančių mokslininkų indėlis į XX a. Vidurio ir Rytų Europos meno ir architektūros istoriją, tiriant politinius, ekonominius ir socialinius mechanizmus, kurie skatino arba ribojo moterų architekčių iškilimą. Analizuojant būdingus socialistinės lyčių ideologijos ir praktikos prieštaravimus, skirtinguose kontekstuose nagrinėjamos įvairios asmenybės, moterų kurtų pastatų ypatumai, parašytos knygos ir teorija, kontaktai su tarptautinėmis organizacijomis, reprezentavimas abipus geležinės uždangos.

Norėdami žurnalus ir elektronines knygas skaityti ne bibliotekoje, turite prisijungti nuotoliniu būdu. Vartotojo vardas – skaitytojo pažymėjimo numeris. Slaptažodžio įvesti nereikia.