Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 31 d.

Jolitos Vaitkutės instaliacija „Destrukcija“ ragina susirūpinti gamtos naikinimu

Netikėtomis kūrybinėmis idėjomis stebinanti Jolita Vaitkutė šiandien Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatė naują meninę instaliaciją „Destrukcija“. Šįkart menininkė paragino atkreipti dėmesį į destruktyvų žmogaus santykį su gamta.

Meninę instaliaciją sudaro trys iš skirtingų medžiagų sukurti orangutangai. Iš lietuviško miško paklotės – samanų, šakelių, lapų – pagamintas orangutangas simbolizuoja darnų žmogaus ir gamtos ryšį. Orangutangas iš palmių aliejaus turinčių produktų pakuočių atspindi neatsakingą vartojimą. Gyvūnas iš anglies ir apdegusių medžių liekanų – jau mirusią gamtą.

Pasak autorės, instaliacija siekiama išprovokuoti įvairias žiūrovo emocijas – nuo gėrėjimosi, kurį sukelia iš natūralių medžiagų sukurtas gyvūnas, iki neigiamų pojūčių, kuriuos sukelia šiukšlių iškamša. Galutinis efektas pasiekiamas stebint anglies orangutangą, kuris baugina, nes simbolizuoja žmogaus sunaikintą gamtą. Menininkės teigimu, analizuodami prekių sudėtį, dažnai nepagalvojame, ar šios prekės pagamintos iš aplinkai nekenkiančių žaliavų. „Noriu priminti, kad kiekvienas iš mūsų, atsakingai vartodamas, gali prisidėti prie gamtos tausojimo“, – pabrėžė Jolita Vaitkutė.

Šiandien Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta instaliacija iki rugpjūčio 18 d. bus eksponuojama sostinės Vinco Kudirkos aikštėje.

Socialinę iniciatyvą „Be palmių aliejaus“ vykdantis visuomenininkas Domantas Tracevičius teigia, kad klimato kaita nepripažįsta valstybių sienų ir tai, kas vyksta kituose pasaulio kraštuose, mums atsiliepia tiesiogiai. Todėl negalime provincialiai susitelkti tik į savas problemas – mums turi rūpėti, kad gamta naikinama visame pasaulyje.

„Dėl besaikio žmonijos apetito palmių aliejui baigiami išnaikinti atogrąžų miškų masyvai Pietryčių Azijoje. Naikinamos ne tik natūralios gyvūnijos buveinės, bet ir patiems gyvūnams gresia išnykimas. Sparčiai nykstanti orangutangų populiacija – akivaizdus pavyzdys, ką gali padaryti destruktyvi žmogaus veikla“, – teigė D. Tracevičius.

Instaliacijos pristatyme dalyvavo ir garsios lietuvių kilmės antropologės bei orangutangų tyrinėtojos Birutės Galdikas įkurto labdaros fondo savanorė Alvyda Andriekutė. Savanorės teigimu, palmių aliejaus galima rasti daugybėje gaminių, todėl svarbu domėtis prekių sudėtimi ir rinktis tvaresnius bei gamtą tausojančius produktus.

Daugiau nuotraukų ›