Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugpjūčio 11 d.

Naujos knygos Lituanistikos skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanistikos skaityklos fondas papildytas naujomis knygomis, kurios leis geriau pažinti Lietuvos papročius ir kartu pasimėgauti maloniu skaitymu.

Dundulienė, Pranė. Lietuvių kalendoriniai ir agrariniai papročiai. Kalendoriniai ir agrariniai papročiai, apeigos yra vieni iš ankstyviausių žmonijos dvasinės kultūros kūrinių, atsiradusių dėl darbinės veiklos, pirmiausia verčiantis medžiokle ir rankiojimu, vėliau – žemdirbyste ir gyvulininkyste. Knygoje atskleidžiama lietuvių kalendorinių ir agrarinių švenčių, papročių ir ritualų genezė, jų transformacija įvairiais laikotarpiais, parodomas agrarinių papročių archajiškumas ir jų ryšys su kalendorinėmis apeigomis.

Knyga turi svarbią pažintinę reikšmę. Žinoti savo liaudies tradicinius papročius, jų atsiradimą ir vystymąsi naudinga ne tik kultūros istorikui, bet ir kiekvienam iš mūsų.

Lietuvos etnologija. [T.]19(28) (2019). Moksliniame tęstiniame žurnale „Lietuvos etnologija“ spausdinami recenzuojami straipsniai, konferencijų pristatymai, knygų recenzijos ir apžvalgos, kurių temos pirmiausia apima Lietuvą ir Vidurio bei Rytų Europą. Žurnalas pristato mokslo aktualijas, taip pat teorines ir metodines diskusijas. Tekstai spausdinami lietuvių arba anglų kalba.

Žurnalo „Lietuvos etnologija“19[28] numeris pavadinimu „Tautos tyrimų ištakos antropologija“ tarsi aidu atliepia pernai paminėto Lietuvos Respublikos šimtmečio jubiliejų. Jį sudaro ir Lietuvos istorijos institute 2018 m. spalio mėn. vykusios Lietuvos 100-mečiui skirtos konferencijos „Nacionalumą budinusi etnologija ir antropologija“ pranešimų pagrindu parengti straipsniai.

Šį mokslinį tęstinį leidinį ir elektroninę jo versiją galite skaityti Nacionalinėje bibliotekoje, o su turiniu galite susipažinti internete.

Norkūnienė, Janina. Obrzędy i tradycje wesela podwileńskiego. [Ks. 2]. Tai savitas etninės kultūros leidinys, bylojantis apie Vilnijos krašto lenkų tautinės mažumos tradicijų gyvybingumą ir jų bendruomenės kūrybingumą. Knygoje daug liaudies dainų – folkloro. Dažnai moterys rišdamos verbas apdainuodavo ir savo darbus, rūpesčius, taip pat ir tai, ką buvo girdėjusios iš tėvų ir senelių apie senąją gyvenseną kaimuose.

Knygos ašis – svarbiausių šeimos švenčių, susijusių su vestuvėmis, eiga. Pradedama Joninėmis, toliau rašoma apie piršlybas, jaunųjų tėvų pažintuves, mergvakarį ir vestuves.

Ši knyga yra neįprasta, originali. Ji byloja apie lenkų tautinės bendruomenės siekį išlaikyti savo liaudiškąsias tradicijas Vilnijoje, o kartu ir apie saviraiškos poreikį didmiesčio šešėlyje.

Ragauskaitė, Alma. Lietuvos etnokultūrinis regionavimas. Knyga „Lietuvos etnokultūrinis regionavimas“ supažindina skaitytoją su archeologiniais, istoriniais tyrimais, kuriems atlikti plačiai buvo naudojamos šiuolaikinės mokslinės analizės priemonės. Autorė atliko labai svarbų darbą įvertindama etnografinių regionų paplitimą įvairiais aspektais, ne tik nustatė etnografinių regionų teritorinę raišką, bet ir įrodė skirtingų metodų kompleksinio taikymo naudą regioniniuose ir etnografiniuose tyrimuose. Knyga ne tik praplečia žmonių akiratį, bet ir leidžia suprasti, kaip geriau išsaugoti tautai svarbias vertybes.

Steponaitis, Vytautas. Lietuvių liaudies žaidimai ir pramogos. „Lietuvių liaudies žaidimai ir pramogos“ – tai bibliografo Vytauto Steponaičio sudaryto ir 1956 m. paskelbto lietuvių liaudies žaidimų rinkinio naujoji laida, papildyta melodijomis, abėcėline žaidimų ir pramogų rodykle.

Rinkinyje pateikiamus žaidimus sudarytojas sugrupavo į poetiškai pavadintus skyrius, kurių dauguma skirti metų laikams.

Leidinys bus naudingas daugeliui žmonių, ypač tiems, kurie siekia sugrąžinti tradicinius lietuviškus žaidimus į vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų gyvenimą. Pateikiamų žaidimų įvairovė leidžia juos panaudoti ne tik skirtingo amžiaus vaikų ugdymui, bet ir sportininkų bei kariškių rengimui. Žaidybine mūsų protėvių kūryba bus galima papildyti šeimų ar bendruomenių pramogas.

Knygą sudaro pratarmė, penki skyriai ir abėcėlinė žaidimų ir pramogų rodyklė.

Valandėlei atsitraukite nuo mobiliųjų telefonų, kompiuterių ir planšečių – atsiverskite šį leidinį, išsirinkite žaidimą ir pajuskite malonumą jį žaidžiant.

Šias knygas galima rasti Lituanistikos skaitykloje.