Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 7 d.

Rugsėjo 7 d. – spalio 4 d.: vieno eksponato parodoje pirmasis istorinis romanas apie Lietuvą

Vieno eksponato parodoje kviečiame susipažinti su pirmuoju istoriniu romanu apie Lietuvą lenkų kalba ir jo autoriumi. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius šįkart pristato Felikso Bernatowicziaus romaną „Pajauta, Lizdeikos duktė, arba Lietuva XIV šimtmetyje: pirmas istorinis romanas apie Lietuvą“.

Ar XIV a. Lietuvos moterys buvo tokios svarbios šalies istorijai, kad net vertos romano?

XIX a. pradžios rašytojas F. Bernatowiczius (1786–1836) mano, kad taip. Jo istorinio romano lenkų kalba Pojata córka Lezdejki, albo Litwini w XIV wieku („Pajauta, Lizdeikos duktė, arba Lietuva XIV amžiuje“, 1826) centre – du istoriniai įvykiai: Lietuvos krikštas ir Krėvos unija. Abiem įvykiams lemiamos reikšmės romane turi Pajauta – paskutinio Lietuvos krivio dukra. Kuo ji tokia svarbi?

Vienos knygos parodoje siūlome susipažinti su šiuo rašytoju ir didelio pasisekimo sulaukusiu jo istoriniu romanu. Šia paroda tęsiamas istorinio romano trijų parodų ciklas – jau susipažinę su hebrajišku Lietuvoje sukurtu romanu, lankytojai turės progą susipažinti ir su pirmuoju istoriniu romanu apie Lietuvą lenkų kalba.

Maloniai kviečiame.

Trumpai apie parodą

Data rugsėjo 7 d. – spalio 4 d.
Laikas Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta erdvė prie Martyno Mažvydo skulptūros, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“