Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 3 d.

Skaitymo iššūkis sutelkė daugiau kaip 20 000 skaitytojų

Jeigu visi skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ dalyviai susikibtų rankomis, susidarytų net keliasdešimt kilometrų eilė! Labai simboliška, nes šių metų šūkis ir buvo – „Skaitymas mus jungia!“. Jau penktą kartą vykusios skaitymo skatinimo varžytuvės, prie kurių aktyviai prisidėjo ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, šiemet vėl pranoko organizatorių lūkesčius.

Skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“ dalyvavo rekordinis skaitytojų skaičius – daugiau kaip 20 000 žmonių, o visas penkias organizatorių sugalvotas užduotis įveikė 13 934 skaitytojai (2019 metų rezultatai buvo atitinkamai 16 390 dalyvių ir 10 339 įveikusieji iššūkį). Iš viso per tris mėnesius trukusią akciją buvo perskaityta daugiau kaip 93 000 knygų!

„Atrodo, jau banalu sakyti, kad rezultatai pranoko lūkesčius, nes kiekvienais metais taip kalbame. Smagu, kad šiais metais sukurta nauja sistema dalyvių nenuvylė, tapo lengviau prieinama ir pasiekiama, o bibliotekų bendrystė dar labiau sustiprėjo“, – teigė šių metų projekto vadovė Greta Kėvelaitienė.

Norintieji įveikti vasaros skaitymo iššūkį turėjo perskaityti 5 knygas: Šiaurės šalių autoriaus; knygą, kurios pavadinime yra skaičius; knygą apie gamtą; knygą apie draugystę ir eiliuotą knygą. Daugiausia perskaityta knygų apie draugystę, bene sunkiausiai dalyviams sekėsi rinktis ir skaityti eiliuotas knygas. Beje, ankstesniais metais aktyviausi dalyviai būdavo vaikai ir jaunimas iki 19 metų, o šiemet juos pasivijo suaugusieji. Pastebimas itin išaugęs aktyvumas ir tarp skaitytojų nuo 64 metų.

Skaitymo iššūkio nugalėtoja tapo Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka – jos lankytojai dalyvavo aktyviausiai ir perskaitė daugiausia knygų. Bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas sako, kad sėkmės paslaptis – ilgas ir kruopštus darbas su skaitytojais. Tarp šiemet aktyviausių bibliotekų buvo daug miestelių ir net kaimų bibliotekų filialų. Pavyzdžiui, Jonavos rajono savivaldybės Ruklos filiale skaitymo iššūkyje dalyvavo 255 žmonės (kas dešimtas miestelio gyventojas) – jie perskaitė 1248 knygas.

Sėkmingai įveikusieji skaitymo iššūkį dalyvavo loterijoje, kurioje laimėjo 3 pagrindinius prizus: planšetinį kompiuterį, sėdmaišį ir momentinį fotoaparatą. Taip pat išdalinta daugiau kaip pusšimtis knygų, kurias aktyviausiems skaitytojams dovanojo Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje bei leidykla „Baltos lankos“. Visas laimėtojų sąrašas skelbiamas https://vasarasuknyga.lt/. Kiekvienas skaitymo iššūkį įveikęs dalyvis dovanų gaus knygų skirtuką su vaistažolėmis, kuris, pasodintas į žemę, po kiek laiko džiugins vaistinių melisų, čiobrelių ir ramunėlių derliumi.

Projekto organizatoriai dėkoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijai, Šiaurės ministrų tarybos biurui, Lietuvos televizijai ir radijui, leidyklai „Baltos lankos“ ir parteriams – IBBY Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriui.

„Vasara su knyga“ – tai Lietuvos apskričių ir savivaldybių viešųjų bibliotekų organizuojama skaitymo skatinimo programa, vykdoma pagal Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymą „Dėl skaitymo skatinimo 2019–2024 metų programos ir skaitymo skatinimo programos 2019–2021 metų veiksmų plano patvirtinimo“. Skaitymo iššūkis yra viena iš „Vasara su knyga“ iniciatyvos dalių.