Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 8 d.

Politikai ir ekspertai diskutavo apie situaciją Baltarusijoje

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame Lietuvos politikos forume buvo diskutuojama apie baltarusių kovos už laisvę ir demokratiją galimus scenarijus.

Margarita Šešelgytė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorė, svarstė, kad galėtų būti optimistinis scenarijus – įsiklausymas į piliečių nuomonę, nauji rinkimai ir režimo pakeitimas. Visa tai, ko ir nori į gatves išėję Baltarusijos žmonės. „Deja, situacija kitokia. Aliaksandras Lukašenka tvirtai įsikibęs į savo sostą, o ir autoritariniam Kremliui demokratiška Baltarusija keltų grėsmę ir pavojų. Europos reakcija taip pat nėra vieninga, nes atsiranda labai daug interesų. Tad, scenarijus dabar yra labiau pesimistinis. Galbūt tikimasi, kad protestai išsikvėps, gal bus imtasi dar didesnės prievartos. Tai gali tęstis ilgą laiką ir visuomenė gali pavargti“, – sakė M. Šešelgytė.

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus manymu, situacija Baltarusijoje priklauso ir nuo politinių rėmėjų: „Nesigirdint vieningo tarptautinio palaikymo, diktatūros vienijasi agresyviai gynybai nuo demokratijos. Tikiuosi, kad sveikas protas nugalės.“ L. Linkevičius teigė, kad krizę išgyvenančio A. Lukašenkos režimo kariniai veiksmai prieš Lietuvą mažai tikėtini, tačiau tokia galimybė egzistuoja. „Realių ir natūralių priežasčių nėra – jas galima tik sukonstruoti ir suprojektuoti. Tai kūrybos reikalas. Žinome, kad jie tam gabūs. Nueinantis Baltarusijos vadovas ne kartą atvirai kvietė Rusiją į pagalbą, sakė, kad kyla grėsmė iš išorės, kad jam reikia pagalbos. Tai būtų visiška beprotybė. Aš net nekalbu apie teisines, politines ir moralines, praktines prielaidas“, – forume teigė L. Linkevičius.

Politikas Vytautas Landsbergis pažymėjo, kad Putino-Lukašenkos tandemo veiksmai perėjo į teroro režimą. „Rusijoje nuodijami žmonės, Baltarusijoj vidury dienos – grobiami, ir niekas nieko nežino. „Šūdmala“ eina per visą pasaulį, o politkorektiški veikėjai tuoj klausia: tai ar jūs norite karo? Svarbiausia nepamiršti, kad Baltarusijoje – nelegitimi valdžia, todėl reikia turėti tikslą nepaklusti mafijai ir nepamiršti, kad tai jau ne valstybės, o tironijos“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Vidmantas Janulevičius, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, svarstė, kad Lietuvos investicijų Baltarusijoje, ko gero, yra žymiai daugiau, nei oficialiai skelbiama. „Ne 150–170, o per 300 milijonų eurų Lietuvos investicijų yra Baltarusijoje. Yra rizika jas prarasti, tačiau yra ir tikimybė, kad jos išaugs. Vis dėlto svarbiausia leisti patiems baltarusiams apsispręsti, kokioje šalyje jie nori gyventi“, – sakė V. Janulevičius.

Kviečiame žiūrėti Lietuvos politikos forumo vaizdo įrašą iš Nacionalinės bibliotekos. Jame išgirsite atsakymus ir į kitus žurnalisto Edmundo Jakilaičio klausimus: kuo ir kada baigsis kruvina A. Lukašenkos kova su opozicija ir pilietine visuomene? Koks Lietuvos vaidmuo šioje kaimynų kovoje už laisvę? Kokiems scenarijams ruošiasi tarptautinė bendruomenė? Kada Baltarusijoje galima laukti naujų, sąžiningų rinkimų?

Lietuvos politikos forumo organizatorė – VšĮ „Pilietinė medija“.

Kviečiame žiūrėti.