Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 23 d.

Rugsėjo 23 d.: knygos „Audriaus Naujokaičio laikas“ pristatymas

Maloniai kviečiame į knygos „Audriaus Naujokaičio laikas“ pristatymą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Knyga skirta lietuvių menininko A. Naujokaičio (1961–2012) gyvenimui ir kūrybai. Joje publikuojami Lietuvoje ir užsienyje sukurti menininko tapybos, grafikos darbai ir fotografijos, amžininkų, draugų prisiminimai apie neramų ir maištingą menininką.

Audrius Naujokaitis – tapytojas, grafikas, fotografas, iliustruotojas, freskų ir vitražų kūrėjas, dokumentalistas, scenografas ir kostiumų dizaineris, instaliacijų ir (muzikinių) performansų kūrėjas. Ilgametis Antologijos filmų archyvo Niujorke kuratorius ir Jono Meko kūrybos populiarintojas. Lietuvoje leidžiamo žurnalo „Kultūros barai“ korespondentas Jungtinėse Amerikos Valstijose. Savo darbus eksponavęs parodose Lietuvoje, Vengrijoje, Rusijoje, Portugalijoje, Olandijoje, Japonijoje ir JAV.

1961 m. gimė Vilniuje. Nuo 1992 m. gyveno JAV. Mirė Vilniuje 2012 m.

Naujokaitį iš karto imta vadinti savitu, įtaigiu, talentingu menininku. 1988 m. tuometėje Respublikinėje bibliotekoje surengta didelė jo kūrybos darbų paroda, sulaukusi išskirtinio spaudos ir meno kritikų dėmesio. Filosofas, kultūrologas, menotyrininkas Algis Uždavinys tuomet rašė: „A. Naujokaičio kūryba yra dvasinio siekio išdava, neužsisklendžiant siauroje techninės problematikos erdvėje, bet geidžiant dailei bendrakultūrinės integracijos. Skausminga Lietuvai lemtingos stalininės praeities padarinių pajauta menininką verčia gilintis į lietuviško tautinio religinio mentaliteto metafizines versmes, bandant perkelti mitą į kasdienybę“.

Knygą išleido Dailininkų sąjungos leidykla, sudarytoja Vaidilutė Brazauskaitė-L., dailininkė Ramunė Januševičiūtė, vertėja į anglų kalbą Irena Jomantienė. Knygos leidybą iš dalies rėmė Lietuvos kultūros taryba.

Renginyje dalyvaus knygos sudarytoja V. Brazauskaitė-L., Vilniaus dailės akademijos profesorius Arvydas Šaltenis, moderuos viena iš pirmosios menininko parodos Nacionalinėje bibliotekoje rengėjų Sandra Kuliešienė.

Maloniai kviečiame registruotis ir dalyvauti: tiny.lt/u2k9kz7

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 23 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
būtina registracija
Partneriai
Vilniaus dailės akademija, VšĮ „Dailininkų sąjungos leidykla“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“