Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 22 d.

Rugsėjo 22 d.: knygos „Wladyslawo Wielhorskio 1915–1917 m. dienoraštis“ pristatymas

Kviečiame į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus darbuotojų dr. Tomaszo Błaszczako, Astos Miltenytės ir vertėjos Irenos Aleksaitės bendro darbo vaisiaus – knygos „Władysławo Wielhorskio 1915–1917 m. dienoraštis“ – pristatymą.

W. Wielhorskio dienoraštis – išskirtinis egodokumentas, liudijantis apie Pirmojo pasaulinio karo kasdienybę ir patirtis Žemaitijoje. Lenkų kalba rašiusio publicisto, Lietuvos tyrinėtojo W. Wielhorskio dienoraštis, rašytas 1915–1917 metais Balčių dvare (dab. Raseinių r. Nemakščių seniūnija), yra saugomas Nacionalinėje bibliotekoje Retų knygų ir rankraščių skyriuje. Pirmą kartą publikuotas dienoraštis yra įdomus ir kaip istorinis dokumentas, ir kaip karo metų išgyvenimų liudijimas. „Lietuvos literatūroje, memuaristikoje yra labai nedaug šaltinių apie Pirmąjį pasaulinį karą ir provincijos gyvenimą šiuo laikotarpiu, ypač jei kalbame apie dvarą ir dvarininkiją. Vienas jų – W. Wielhorskio dienoraštis, rašytas Balčiuose“, – kūrinio svarbą pabrėžia knygos sudarytojas dr. T. Błaszczakas.

Anot mokslininko, dienoraščio autorius neabejotinai buvo viena svarbiausių asmenybių, kurios formavo Lietuvos įvaizdį tarpukario Lenkijoje. Kilęs iš Žitomiro apylinkių, studijavęs Kijeve bei Krokuvoje, prieš pat Pirmąjį pasaulinį karą vedė Celiną Lewoniewską iš Balčių. Baigiantis karui W. Wielhorskis įsitraukė į „didžiąją politiką“, o jo dienoraštis „yra puiki proga tiek grąžinti lituanistikai jo asmenybę, tiek susipažinti su Žemaitijos kasdienybe Pirmojo pasaulinio karo metais“.

Renginyje dalyvaus istorikas, Nacionalinės bibliotekos tyrėjas dr. Tomaszas Błaszczakas, leidinio recenzentas istorikas dr. Rimantas Miknys, istorikas dr. Pranas Janauskas. Diskusiją moderuos dr. Giedrė Milerytė-Japertienė.

Maloniai kviečiame registruotis ir dalyvauti.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 22 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas būtina registracija čia ›
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“