Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 25 d.

Rugsėjo 25 d.: „Kultūros naktis 2020“ Nacionalinėje bibliotekoje

„Kultūros naktis“ vėl grįžta į Vilnių, tik šį kartą rudenį – rugsėjo 25 d. Šių metų „Kultūros naktis“ lankytojus pasitinka šūkiu „Kultūra, kuri įkvepia“. Festivalio organizatoriai žada lankytojams naujų patirčių ir įspūdžių, kurie įsimins ilgam. Kiekvienas ras to, kas nustebins, leis pasijausti gyvam, laisvam ir kūrybiškam. Įvairiose miesto vietose visi kviečiami stebėti muzikinius ir teatro pasirodymus, tarpdisciplininį meną, instaliacijas, sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, cirke, parodose ir kitose meninio pobūdžio veiklose. Organizatoriai taip pat tikisi, kad kiekvienas festivalio lankytojas savyje pajus kultūrą – „Kultūrą, kuri įkvepia“.

„Kultūros naktį“ pagrindinėje šalies bibliotekoje jūsų laukia įvairi, turininga programa ir išskirtinės patirtys ir atradimai. Apsilankykite.

„Kultūros naktis 2020“ Nacionalinėje bibliotekoje

Pojūčių spektaklis „Baisiai gražu“

Pagal Daivos Čepauskaitės knygą „Baisiai gražūs eilėraščiai“.

Rugsėjo 25 d. 18 val., 18.30 val.,19 val. ir 19.30 val.

Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.

Trukmė 15–20 min.

Kviečiame jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikus su tėveliais į vakarinius literatūrinius skaitymus Vaikų ir jaunimo literatūros departamente, kuriuose bus galima ne tik išgirsti, bet ir patirti šiurpuliukus keliančias istorijas.

REIKALINGA REGISTRACIJA. Dalyvių skaičius 1 renginyje: iki 10 dalyvių

Informacija ir registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561

Veiksmo tapyba ant laiptų

18.00 val.

Nacionalinės bibliotekos lauko laiptai, jei lietus – centriniai laiptai bibliotekos viduje.

Temstant galima stebėti, kaip keičiasi dangus ir šviesa. Kintantis paros laikas kviečia suskubti ir sugauti pavakario žarą teptuko braukimu. Neatsitiktinai amerikiečių tapytojas J. Polockas išplėtojo akimirkos (veiksmo, gesto) tapybą čia ir dabar, be išankstinių lūkesčių ir pasiruošimo. Tai intuityvus ir sutelktas tapybinis veiksmas-žaidimas, kai visiškai panyri į procesą ir pabaigos nėra. Y. Kleinas, taip pat rengęs tapybos akcijas, apie šį procesą yra pasakęs, kad atsakymas ir prasmė slypi už, tarp ir iki potėpio.

Taigi vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami ateiti į Nacionalinę biblioteką ir ne tik stebėti dirbančius, bet ir įsitraukti į tiesiogines dirbtuves ant didžiųjų laiptų. Nebijoti bandyti, suklysti ir vėl išdrįsti atsiduoti akimirkos tapybai.

REIKALINGA REGISTRACIJA

Informacija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Paroda „Pašventęs visas savo jėgas šalies švietimui ir laisvei“

Dvi ekskursijos: 18.00 val. ir 20.00 val.

Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a. (533).

Matą Šalčių pažįstame kaip aistringą keliautoją, rašytoją, ieškojusį pasaulyje gėrio ir grožio bei parodžiusį tą pasaulį Lietuvai. Greta – jis ir turizmo pradininkas, ir šaulys, žurnalistas ir pedagogas, mokslininkas ir politikas. Nenutylėsime ir M. Šalčiaus indėlio rengiant Klaipėdos sukilimą, dirbant Lietuvos žvalgyboje, užsiimant propaganda ir net steigiant lietuvių koloniją Brazilijoje.

Jei būtume prieškario Kaune, M. Šalčių rastume visur. Jis mokytojauja, rašo daugeliui laikraščių, rengia knygas, kandidatuoja į Seimą ir savivaldybę, organizuoja šaulius, remia nukentėjusius nuo Pirmojo pasaulinio karo rusus, steigia žurnalistų, turizmo, rašytojų organizacijas, rašo raštus visoms valdžios įstaigoms. Sukiojasi M. Šalčius žvalgybinėje veikloje tai užsiimdamas propaganda, tai rinkdamas informaciją, o galiausiai – jo žodžiais – organizuodamas sukilimą ir diversinius veiksmus Lenkijoje, siekiant atgauti Vilnių.

Kelionėse M. Šalčius skleidžia žinią pasauliui apie Lietuvą – gražų ir šiltą kraštą, o lietuviams atveria duris į paslaptingais laikytus Rytus. M. Šalčiaus triumfas – jo knyga apie keliones pas 40 tautų.

Paskutinė M. Šalčiaus kelionė buvo kitokia. Išvažiavęs vienyti Lotynų Amerikos lietuvių, buvo jų nepriimtas, apšmeižtas. Keliautojas mirė nuo smegenų uždegimo Bolivijoje. Jo kapo neliko kapines pavertus aikšte. Liko neramaus žmogaus atminimas, kurį ir siekiame paminėti šia paroda.

Trukmė apie 40 min.

REIKALINGA REGISTRACIJA:

 „Sapnai kiekvienai dienai“. Inos Budrytės paroda.

Ekskursija po parodą 19.00 val.

Parodų salė, III a. (301).

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodų salėje lankytojai perkeliami į vienos originaliausių Vilniaus menininkių Inos Budrytės (g. 1957 m.) „Sapnus kiekvienai dienai“. Taip pavadintai parodai kuratorė Raminta Jurėnaitė kartu su pačia autore atrinko net 90 tapybos ant popieriaus darbų ir visą pluoštą nedidelių piešinių eskizų, sukurtų 1988–2020 m.

Tapymas ir piešimas ant popieriaus Inai Budrytei svarbūs kaip subtilus ir kartu betarpiškas bei ekspresyvus instrumentas. Išsaugodama privatumo intymumą, menininkė gali puoselėti keistuoliškumą ir drąsiai leistis tyrinėti paslaptingą gyvenimą niekieno žemėje, tarp realybės ir vaizduotės.

Visi menininkės ciklai tarsi novelės, be pradžios ir pabaigos, dienoraščiai, parašyti vaizdais-rebusais. Visose kūrinių grupėse esama užslėptų autobiografinių užuominų ir filosofinių refleksijų istorijos bei žmogiškosios prigimties temomis.

Budrytė „sapnus kiekvienai dienai“ pasakoja su užslėptu humoru. Pažadindama žiūrovo poetiškų paslapčių ilgesį. Menininkė primena mums, kad vienatvė gali būti ne blogis, o dovana. Tiesa, tik tada, jei turi vaizduotę.

Parodos kuratorė Raminta Jurėnaitė. Parodos organizatorė THE ROOM galerija.

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, kompanija „JCDecaux“

Trukmė: apie 20–40 min.

REIKALINGA REGISTRACIJA

Ar žinai, kad lindihopą šokti gali visi? Ateik ir išbandyk!

19 val.

Nacionalinės bibliotekos lauko laiptai ir aikštelė prie bibliotekos, jei lis lietus – holas ir centriniai laiptai bibliotekos viduje.

Ar žinai, kad lindihopą šokti gali visi? Ateik ir išbandyk! Atvira lindihopo pamoka ant Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lauko laiptų ir aikštelėje prie bibliotekos.

Lindihopas – tai afroamerikiečių sukurtas šokio stilius, atsiradęs Niujorke XX a. 3-iojo dešimtmečio pabaigoje. Pirmas lindihopas buvo sušoktas Dyno Kolinzo 1935 metais. Temstant pakviesime jus į lindihopo pamoką. Jį šokti gali visi – ateikite ir išbandykite! Tai energingas, laisvas ir pilnas gyvybės šokis, priversiantis šypsotis, mėgautis muzika bei džiaugtis akimirka. Lindihopas – tai porinis svingo šokis, tačiau atvykstant į užsiėmimą partneris nebūtinas. Laukiami visi norintys šokio žingsneliu pasinerti į „Kultūros nakties“ sūkurį!

Renginio partneris „Vilnius sveikiau: geros savijautos biuras“

Trukmė: iki 1 val.

REIKALINGA REGISTRACIJA

Ballet fitness. Kviečiame išmėginti!

Šokio pamoka.

18.00 val.

Renginių erdvė, III a.

Ballet fitness – tai šokio pamoka, susidedanti iš baleto, modernaus šokio, raumenų tempimo bei mankštos elementų. Užsiėmimo metu jus įkvėps nuostabi muzika, ypač daug dėmesio bus skiriama raumenims stiprinti, kūno lankstumui ir ištvermei. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir „Vilnius sveikiau: geros savijautos biuras“ kviečia išmėginti ballet fitness kiekvieną, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties ar fizinio pasirengimo. Laukiami visi, norintys pajusti, koks laisvas ir judrus gali būti kūnas!

Renginio partneris „Vilnius sveikiau: geros savijautos biuras“

Trukmė: apie 1,5 val.

REIKALINGA REGISTRACIJA

Ambientinės ir eksperimentinės muzikos projektas

20.00 val.

Erdvė prie vitražo, III a. atrijus

avidja / devita – muzikinis tandemas, kurio atsiradimą ir lėmė Nacionalinės bibliotekos kūrybos erdvės.

Dėl to galbūt nenuostabu, kad biblioteka tapo išskirtine projekto gyvų pasirodymų vieta.

Abu atlikėjai, nenaudodami kompiuterių, elektrinėmis gitaromis ir efektų priemonėmis užpildo erdvę čia ir dabar sklindančiais daugiaplaniais garsais, šmaikščiai vadinamais „oro pilimi“ ar „neuronų atostogomis“. Garso skulptoriais vadinami atlikėjai išvien formuoja tęstinius kūrinius, netrikdančius ramios bibliotekos aplinkos, galinčius net paskatinti giliau susikaupti.

Dueto avidja / devita muzika galėtų būti priskirta ambient krypčiai, bet kūrėjai nevengia ir eksperimentuoti, ir garsų erdvėse pasigirsta noise, psichodelinio roko ar kraut stiliaus atgarsiai.

Pirmas avidja / devita pasirodymas įvyko 2018 m. „Kultūros naktyje“ ir buvo skirtas Nacionalinėje bibliotekoje atvertai parodai „Fluxus avilys“. Kaip tik šio muzikavimo ištrauka pateko į Muzikos informacijos centro leidžiamą prestižinę kasmetinę rinktinę Note Lithuania: Experimental / Electronic 2019, skirtą Lietuvos naujajai muzikai pristatyti užsienio auditorijai.

2020 m. išleista išskirtinė viso koncerto įrašo By the Stained Glass: Live at the National Library of Lithuania (Fluxusonic Night, 2018-06-15) 020 m. garsajuostė.

Pristatymas bei garso įrašų ištraukos Lietuvos muzikos informacijos centro paskyroje.

Trukmė 40 min.

Reikalinga registracija

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų į visus renginius žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Kviečiame į „Kultūros naktį“ Nacionalinėje bibliotekoje.

Trumpai apie renginius

Data Laikas Vieta Dalyvavimas Trukmė Pavadinimas
Rugsėjo 25 d. 18 val.;
18.30 val.;
19 val.;
19.30 val.
Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a. Būtina registracija: el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561 20 min. Pojūčių spektaklis „Baisiai gražu“
Rugsėjo 25 d. 18 val. Nacionalinės bibliotekos lauko laiptai, jei lietus – centriniai laiptai bibliotekos viduje Registracija
Informacija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
40 min. Veiksmo tapyba ant laiptų
Rugsėjo 25 d. 18 val. ir 20 val. Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a. (533) Registracija: 18 val.20 val. 40 min. Paroda „Pašventęs visas savo jėgas šalies švietimui ir laisvei“
Rugsėjo 25 d. 19 val. Parodų salė, III a. (301). Registracija 20–40 min. „Sapnai kiekvienai dienai“. Inos Budrytės paroda.
Ekskursija po parodą
Rugsėjo 25 d. 19 val. Nacionalinės bibliotekos lauko laiptai, jei lietus – holas ir centriniai laiptai bibliotekos viduje Registracija 1 val. Ar žinai, kad lindihopą šokti gali visi? Ateik ir išbandyk!
Rugsėjo 25 d. 18 val. Renginių erdvė, III a. Registracija 1,5 val. Ballet fitness. Kviečiame išmėginti!
Rugsėjo 25 d. 20 val. Erdvė prie vitražo, atrijus, III a. Registracija 40 min. Ambientinės ir eksperimentinės muzikos projektas