Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 22 d.

Spalio 15, 22, 29 d.: kviečiame į kritinio mąstymo dirbtuves

Kritinio mąstymo dirbtuvės – tai erdvė reikšmingiems ir įdomiems pokalbiams, žaismingiems praktiniams užsiėmimams, problemų sprendimo ir kritinio mąstymo įgūdžių lavinimui. Dar galite prisijungti prie Kritinio mąstymo dirbtuvių ciklo edukacijų, kurios vyksta Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Naršydami internete, dalyvaudami socialinių tinklų gyvenime, skaitydami naujienas įvairiuose žiniasklaidos šaltiniuose, neretai susiduriame su netikromis naujienomis (angl. fake news), dezinformacija, propaganda. Kaip atpažinti nepatikimą informaciją? Be kritinio mąstymo čia neapsieisime.

Gebėjimas kritiškai mąstyti informacinėje visuomenėje yra vertinamas kaip viena svarbiausių bazinių kompetencijų, pasireiškianti smalsumu, siekiu mąstyti nepriklausomai, eksperimentuoti, gebėjimu priimti ir patikrinti įvairias prielaidas, analizuoti skirtingus požiūrius, priimti pagrįstus sprendimus, pateikti svarius argumentus.

Kritinį mąstymą reikėtų įsisąmoninti kaip įgūdį vertinti žmones, procesus, aplinką remiantis faktais ir pagrįsta informacija, nepamirštant išlaikyti pagarbos sau ir kitiems. Dar kitaip kritinį mąstymą galėtume pavadinti asmeniniu, individualiu ir nepriklausomu mąstymu, todėl kritiškai mąstančiu žmogumi labai sunku manipuliuoti.

Bene efektyviausiai kritinio mąstymo galima mokytis diskutuojant ir kritiškai skaitant (žiniasklaidą, grožinę literatūrą ir kt.). Šiuolaikiniame pasaulyje svarbus kritinio mąstymo lavinimo įrankis – socialiniai tinklai, kuriuose sąmoningumas praverčia ne tik sekant naujienas, bet ir kuriant turinį. Kritinis mąstymas – savybė, be kurios neįmanoma sėkminga karjera, efektyvumas darbe, reikšmingų pokyčių inicijavimas ir įgyvendinimas.

Svarbi kritinio mąstymo mokymosi ypatybė – mokymasis kaupiant patirtį ir bendradarbiaujant.

Atsižvelgiant į kritinio mąstymo įvairiapusiškumą, dirbtuvėse kalbama įvairiomis temomis. Dar galite spėti į šiuos užsiėmimus:

  • Spalio 15 d. „Komunikacija socialiniuose tinkluose: reikšmingo turinio kūrimas“
  • Spalio 22 d. „Informacinis raštingumas: naujienų supratimas ir kūrimas“
  • Spalio 29 d. „Karjeros pinklėse: kritinis mąstymas ir motyvacija darbe“ (atšaukta)

Edukacijos vyks 18 val. Pažinimo erdvėje (V a., 535 kab.). 

Registracija galima ir atvykus į užsiėmimą.

Raginame atsinešti savo išmaniuosius įrenginius: telefonus, planšetinius ar nešiojamuosius kompiuterius.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Datos spalio 15, 22, 29 d.
Laikas 18 val.
Vieta Pažinimo erdvė, 535 kab., V a.
Trukmė 1,5–2 val.
Daugiau informacijos el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
socialiniame tinkle „Facebook“