Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 23 d.

Tomas Venclova Nacionalinėje bibliotekoje atidarys tarptautinį Odesos literatūros festivalį

Lietuvos ir pasaulio mąstytojas, poetas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bičiulis Tomas Venclova specialia kalba 2020 m. rugsėjo 23 dieną pradės tarptautinį Odesos literatūros festivalį. Rugsėjo 24 dieną T. Venclova virtualiai Odesos mokslininkų namuose susitiks su savo kūrybos gerbėjais, kartu su vienu iškiliausiu Ukrainos poetu Borisu Khersonskiu dalysis įžvalgomis apie tėvynės fenomeną, Centrinės ir Rytų Europos dabartį, svarstys apie šio regiono ateities perspektyvas.

Šeštą kartą vykstantis Odesos literatūros festivalis kviečia į Australijos, Danijos, Pietų Korėjos, Prancūzijos, Šveicarijos, Ukrainos, Vokietijos ir kitų šalių literatų skaitymus, diskusijas ir paskaitas. Literatūros mėgėjams organizatoriai siūlo ne tik susipažinti su išskirtiniais kūriniais, bet ir susitikti su jų kūrėjais.

Odesos literatūros festivalį įkūrė du vokiečiai – Berlyno literatūros festivalio vadovas Ulrichas Schreiberis ir Berno bei Leukerbado literatūros festivalių vadovas Hansas Ruprechtas.

Renginius, kuriuose apsistodamas Nacionalinėje bibliotekoje virtualiai dalyvaus T. Venclova, kaip ir visus festivalio renginius, bus galima stebėti svetainėje litfestodessa.com/en/ ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.  

Festivalio renginių programa ›

T. Venclovos dalyvavimą tarptautiniame Odesos literatūros festivalyje organizuoja Lietuvos kultūros institutas ir kultūros atašė Ukrainoje Ina Kniurienė. Renginių transliacijų partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Prof. T. Venclovą su Nacionaline biblioteka sieja ilgametė bičiulystė, prasidėjusi dar Lietuvos nepriklausomybės priešaušryje. Jau nuo 1990-ųjų, kai tik atsirado galimybių iš Vakarų pasaulio be apribojimų perduoti į Lietuvą knygas, prof. T. Venclova į Nacionalinę biblioteką sistemingai ėmė siųsti savo publikuotus darbus − atskirus leidinius ar publikacijas periodinėje spaudoje. 2006 m. balandžio 3 d. Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus įsakymu suformuota prof. T. Venclovos asmeninė biblioteka kaip atskiras saugojimo vienetas, tvarkomas pagal Nacionalinės bibliotekos nuostatus. Prof. T. Venclova Nacionalinei bibliotekai patikėtą kolekciją nuolat pildo, daugiausia naujausiais savo kūrybos ar vertimų egzemplioriais, kitais su jo asmenybe bei kūryba ar įvairia veikla susijusiais leidiniais. T. Venclova – dažnas Nacionalinės bibliotekos organizuojamų diskusijų, konferencijų, įvairaus pobūdžio renginių dalyvis ir pranešėjas.

2016 m. T. Venclova buvo Lvovo literatūros festivalio garbės svečias, Ukrainoje itin vertinamas mąstytojas ne kartą dalyvavo Lvovo ir Kijevo knygų mugių renginiuose. Lietuvos kultūros institutas yra finansavęs knygos „Nelyginant šiaurė magnetą: pašnekesiai su Ellen Hinsey“ ir kartu su Leonidu Donskiu parašytos knygos „Optimizmo paieškos pesimizmo amžiuje: Rytų Europos nuojautos ir pranašystės“ vertimus į ukrainiečių kalbą.

Tiesioginę T. Venclovos paskaitos transliaciją galite stebėti čia ›

Trumpai apie tiesiogines transliacijas

Data

Laikas

Trukmė

Transliacijos nuoroda

Organizatoriai

rugsėjo 23 d.

18 val.

30 min.

litfestodessa.com/en/ ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje

Lietuvos kultūros institutas ir kultūros atašė Ukrainoje Ina Kniurienė 

rugsėjo 24 d.

18 val.

1 val. 30 min.

litfestodessa.com/en/ ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje

Lietuvos kultūros institutas ir kultūros atašė Ukrainoje Ina Kniurienė