Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 25 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko diskusija „Gimę laisvėje“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko žinomų asmenų, gimusių jau laisvoje šalyje, diskusija. Dalyvavo aktorė, performansų kūrėja Kristina Švenčionytė, politologas Matas Baltrukevičius, žurnalistė Aušra Šiaulytė. Renginį vedė Džiugas Kuliešius. Šia diskusija norėta atkreipti dėmesį, ką reiškia siekti aukštumų jaunoje valstybėje, girdint netolimos praeities atgarsius apie šeimos išgyvenimus okupacijoje.

„Nors kalbama, kad vienas iš mūsų kartos bruožų yra tai, kad mums sunku išsivaduoti iš tam tikrų tėvų įtakų ir nuo viso chaoso bandome pasislėpti, viliuosi, kad šios dienos dalyviai, Dainuojančiosios revoliucijos vaikai, šią mintį paneigs“, – diskusiją pradėjo vedėjas D. Kuliešius.

„Nors mes ir esame laisvoje Lietuvoje, manau, kad tam tikru atžvilgiu esame įkalinti. Aš bandau kurti, tarkim, politizuotą ar socialiai aktyvų teatrą ir man nėra siekiamybė „Žmonių“ žurnalo viršelis ar uždirbti daug pinigų ir tarnauti šitai kapitalistinei visuomenei, kurioje mes gyvename. Stengiuosi išlikti sąžininga pati sau“, – mintimis dalijosi aktorė K. Švenčionytė.

Kalbėdamas apie gyvenimo kelių paieškas ir tėvų lūkesčius dėl vaikų M. Baltrukevičius pastebėjo, kad kartais gana sudėtinga rasti bendrą kalbą ir nepavyksta eiti savu keliu. „Vakar buvau susitikęs su draugu, kuris greitai baigs mokyklą. Jis susiduria su problema, nes nenori stoti į universitetą, o tėvai nesupranta, kaip jis gali nenorėti studijuoti universitete. Ir jis pradėjo galvoti apie tokius variantus, kurie sumažintų tėvų išgąstį. Jam tikrai sunku susikalbėti. Manau, mūsų kartai būdingi tokie ieškojimai“, – pasakojo M. Baltrukevičius.

„Daug pažįstamų žmonių jaučiasi nevisaverčiai ir nelaimingi. Per trisdešimt metų labai stipriai pasikeitė požiūris į psichinę sveikatą. Anksčiau žmonės bijodavo pripažinti, kad jie turi kokių nors problemų, kad jaučia skausmą ar nerimą. Dabar apie tai kalbėti nėra stigma ar tabu ir mes pradedame atsiverti“, – pastebėjo žurnalistė A. Šiaulytė.

Diskusiją organizavo Lietuvos valstybės naujasis archyvas ir Nacionalinė biblioteka. Renginį globoja Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas.

Maloniai kviečiame žiūrėti diskusijos vaizdo įrašą:

Daugiau nuotraukų ›