Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 29 d.

Ekspertai apie rinkimus: naujų idėjų ir politinės lyderystės badas

Kova dėl valdžios – pačiame įkarštyje. Partijų ir programų daug, tačiau kiek jose gerų ir realiai įgyvendinamų idėjų? Kaip vertinti vykstančią rinkimų kampaniją? Ką Lietuvai siūlo esami ir būsimi politikai? Kokią valdžią matysime po rinkimų? Apie tai kalbėta pirmadienio vakarą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtoje ekspertų diskusijoje „Lietuvos politikos forumas“. Diskusijoje dalyvavo „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Mažvydas Jastramskis, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos politologė Jūratė Novagrockienė, politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka. Forumą vedė žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

„Naudojantis vyriausybės ir valstybės resursais yra bandoma išvažiuoti kaip su partijos programa, nepaisant to, kad tai ne tam tikros partijos kryptys, o vyriausybės, kuri yra koalicinė,“ – apie valstybės strateginius dokumentus kaip savo partijos programą pristatančią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą kalbėjo politologė J. Novagrockienė. „Spėju, kad reikalas yra daug paprastesnis, negu mums atrodo. Nebuvo, kas rašo. Būkime biedni, bet teisingi, ten labai mažai raštingų žmonių,“ – kritikos valdantiesiems negailėjo politikos apžvalgininkas R. Valatka.

Svarstydamas apie galimas koalicijas po rinkimų, politologas M. Jastramskis kalbėjo, kad kol kas koalicijos dėlionė yra būrimas iš kavos tirščių, nes visiškai neaišku, kokio rezultato laukti vienmandatėse apygardose: „Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų galimybės būti koalicijoje yra lygiai tokios pat kaip valstiečių ar socialdemokratų. Dabartinė situacija šiek tiek primena 2012 m. rinkimus, kai buvo trys apylygės partijos. Tačiau esminis skirtumas yra tas, kad, skirtingai nei tada, mes neturime aiškių priešrinkiminių blokų. Kiekvienas eina sau. Nė viena partija nežino, su kuo tiksliai ji eis į koaliciją, visi bus atviri deryboms.“

Kalbėdamas apie galimą Prezidentūros įtaką rinkimų dėlionei, žurnalistas V. Bruveris sakė: „Čia ne apie meiles ar simpatijas kalbama, o apie tai, kiek politikai jį gerbia kaip horizontaliai esantį lygiavertį ar didesnį galios centrą. Tai, kad šiuo požiūriu G. Nausėda nėra toks autoritetas ir nebus, man atrodo gana akivaizdu. Kalbant apie prezidento santykį ir potencialias koalicijų dėliones, situaciją dėlios konkreti aritmetika Seime ir konkretūs susitarimai, pozicijos ir balansas tarp Seime esančių politinių jėgų. Prezidentas šioje vietoje bus tik followeris, ne influenceris.“

„Lietuvos politikos forume“ apžvalgininkai taip pat svarstė, kas turi daugiau galimybių užimti premjero kėdę, aptarė, ar formuojant koaliciją apskritai bus svarbūs vertybiniai įsitikinimai, partijų ideologijos, pasigedo naujų politinių idėjų ir intelektinės lyderystės.

Kviečiame skaityti E. Jakilaičio straipsnį apie vykusią diskusiją portale delfi.lt

Arba žiūrėti visą „Lietuvos politikos forumo“ diskusijos iš Nacionalinės bibliotekos vaizdo įrašą: