Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 13 d.

Spalio 13 d.: ateitininkai kviečia į filosofinius Antano Maceinos skaitymus su Daliumi Jonkumi

Ateitininkai kviečia susitikti Vilniuje ir drauge diskutuoti apie kultūrą, remiantis vieno žymiausių tarpukario Lietuvos filosofų Antano Maceinos mintimis. Susitikimas vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje. Pagrindinis diskusijos svečias – filosofas, fenomenologas, lietuvių mąstytojų tyrėjas prof. Dalius Jonkus. Diskusiją moderuos Laurynas Peluritis.

Prof. D. Jonkus teigia: „Maceina kaip filosofas darė įspūdį autentišku filosofavimu. Jis kūrė savo filosofiją ir kartu išlaikė lietuvišką filosofavimo galimybę.“ Anot profesoriaus, pirmaisiais atkurtos valstybės metais „tai buvo labai aktualu, nes filosofinė kalba, paveikta sovietinio marksizmo, buvo tapusi sustabarėjusi, medinė, pilna klišių. Dėstydamas kultūros filosofiją, atsižvelgdamas į Stasio Šalkauskio ir Maceinos pavyzdžius, bandau parodyti, kad šiuolaikinių filosofų darbuose esama tam tikro tęstinumo. Manau, net jeigu mes diskutuojame su tais autoriais nesutikdami, oponuodami, juose matome dialogo partnerius. Ir pati kritika rodo tam tikrą šių filosofų gyvybingumą, jų idėjų aktualumą šiandien“.

A. Maceina (1908–1987) – vienas žymiausių tarpukario ir išeivijos lietuvių filosofų. Jis savitai ir originaliai plėtojo savo mokytojo S. Šalkauskio įdirbį kultūros filosofijoje. Jo trilogija „Cor Inquietum“ ir „Filosofijos kilmė ir prasmė“ yra vieni geriausių filosofinės prozos lietuvių kalba pavyzdžių.

A. Maceina studijavo Kauno Vytauto Didžiojo universitete (VDU), vėliau gilino žinias Leveno, Fribūro, Strasbūro, Briuselio universitetuose. 1934 m. tapo filosofijos daktaru. 1935–1943 m. dėstė VDU. 1944-aisiais pasitraukė į Vakarus, gyveno Vokietijoje, atsidėjo moksliniam darbui. Tapo Freiburgo, vėliau ir Miunsterio universiteto profesoriumi.

Numatoma tiesioginė transliacija internetu renginio puslapyje „Facebook“ platformoje ir interneto svetainėje ateitis.lt. Registracija į renginį būtina, ji atliekama užpildant registracijos formą.

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius yra paskelbęs Ateitininkų metais. Ateitininkų metų filosofiniai skaitymai rengiami bendradarbiaujant su Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centru. Pirmajame susitikime buvo aptariamos S. Šalkauskio mintys. Kituose šių metų susitikimuose planuojama atverti ateitininkų filosofų ir mąstytojų Juozo Girniaus, Prano Kuraičio, Stasio Ylos ir Prano Dovydaičio tekstus.

Prieš susitikimą maloniai kviečiame perskaityti ir apmąstyti keletą Antano Maceinos tekstų (tekstai skelbiami čia: „Kultūra“, „Kultūros filosofija“, „Kultūros tragizmas“).

Trumpai apie renginį

Data spalio 13 d.
Laikas 18 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia ›
Partneriai Ateitininkų federacija
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“
Svarbu Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.