Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 26 d.

Porinkiminės BNS spaudos konferencijos iš Nacionalinės bibliotekos

Naujienų agentūra BNS pirmadienį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengė politinių partijų spaudos konferencijas Seimo rinkimų rezultatams aptarti.

Renginys tęsėsi tris valandas. Visas spaudos konferencijas moderavo BNS naujienų vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis. Jame dalyvavo šešių į Seimą patekusių politinių partijų lyderiai. Spaudos konferencijų eiliškumas buvo nustatytas pagal rinkimų rezultatus: Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (50 mandatų); Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (32); Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (13); Lietuvos socialdemokratų partija (13); Laisvės partija (11) ir Darbo partija, laimėjusi 10 vietų naujos sudėties Seime. Kiekvienai partijai buvo skirta pusė valandos atsakyti į žurnalistų klausimus.

Konservatoriai sekmadienį laimėjo Seimo rinkimus iškovoję 50 mandatų ir pradėjo derybas su Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija dėl centro dešinės valdančiosios koalicijos. Šios jėgos turėtų pakankamą 74 narių daugumą Seime. Konservatoriai kviečia telktis ir kitas partijas.

Spaudos konferencijoje Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąrašo vedlė Ingrida Šimonytė sakė, kad konservatoriai pirmiausia išklausys partijų pasiūlymus dėl sričių, už kurias jos norėtų būti atsakingos. Anot centro dešiniųjų kandidatės į premjerus, konservatoriai „galėtų pasiūlyti ministrus į visas pozicijas“, tačiau sieks derybose ieškoti geriausio varianto.

„Taigi aš drįsčiau pasakyti taip: nors yra sričių, kur tradiciškai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) politikai ar su ja susiję ekspertai yra labai stiprūs, vis dėlto mes suteiksime progą ir mūsų galimiems partneriams pateikti savo siūlymus dėl kandidatūrų, ieškosime geriausio kandidato, kuris turėtų didžiausią visuomenės pasitikėjimą ir galėtų įgyvendinti tuos darbus, dėl kurių pirmiausia mes galėtumėme sutarti“, – pirmadienį žurnalistams teigė I. Šimonytė.

Savo ruožtu partijos lyderis Gabrielius Landsbergis tvirtino, kad su liberalais „visos pozicijos tiek Vyriausybėje, tiek Seime yra galimos aptarti ir tinkami žmonės yra matomi“. Jis darkart akcentavo, kad konservatoriai kviečia palaikyti būsimą koaliciją ir kitas partijos, taip pat teigė, kad bus siekiama sutelkti ir save išsikėlusius parlamentarus.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad rezultatai yra tokie, kokie yra: „Akivaizdu, kad valdžios formavimo iniciatyva patikėta konservatoriams.“ Jis teigė, kad LVŽS bus opozicijos stuburu, turės opozicijos lyderį. „Mažąjį planą įvykdėme, o didžiojo plano, deja, nepavyko“, – sakė politikas. Pasak R. Karbauskio, paskutinis etapas jiems buvo ypač sudėtingas.

Aurelijus Veryga įspėjo: „Deja, bet situacija kaista toliau ir LVŽS pareiga bus prižiūrėti, kad tam tikri pakeitimai nebūtų atmesti. R. Karbauskis patvirtino, kad opozicijoje bus stengiamasi apginti tam tikrus jų priimtus sprendimus: „Mes darysime viską, kad tai neįvyktų.“

Liberalų sąjūdis ketina siekti trijų postų Vyriausybėje – į ekonomikos ir inovacijų ministrus siūlys Kauno mero patarėją Simoną Kairį, o į aplinkos apsaugos – partijos pirmininkės pavaduotoją Simoną Gentvilą, švietimo ministro kandidato partija neatskleidžia.

Be kita ko, į Seimo pirmininko postą bus siūloma liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. „Pirmas prioritetas – Seimo pirmininko postas“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė S. Gentvilas. „Visų pirma dėl ekonomikos ministro. Simonas Kairys buvo įvardintas prieš rinkimus, jis yra ir mūsų kultūros politikos pranešėjas. Šiandien apie Kultūros ministeriją mažai kas kalba, bet tai yra žmogus, kuris galėtų pretenduoti į abu postus. Švietimo sfera reikalauja labai didelio finansavimo, tada būtų galima daryti ilgalaikes reformas. Mes, kaip mažesnieji partneriai, negalime įžengti į Švietimo ministeriją be konservatorių užnugario, – kalbėjo politikas. – Jau antri rinkimai esu nominuojamas į šešėlinį aplinkos apsaugos ministro postą, todėl natūralu, kad aš pretenduočiau.“

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderis Gintautas Paluckas teigė, kad jo partija yra vienintelė Lietuvos kairioji partija ir sakė matantis pagrindą vertybiniam konfliktui su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Valstiečius“ vadinti klasikine kairiąja partija, matyt, yra labai drąsu, nes iki kairumo, europietiškai suprantamo kairumo, jiems tikrai labai toli. Mes matome socialdemokratus kaip vienintelę tikrą europietišką kairiąją partiją, todėl aš konfliktui matau labai daug pagrindo ir tikrai mes tokio vertybinio konflikto nevengsime“, – spaudos konferencijoje kalbėjo G. Paluckas.

„Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui pirmadienį išreiškus apgailestavimą, kad kelis mandatus partija prarado nesulaukusi socialdemokratų paramos antrajame ture, G. Paluckas atkirto, kad „valstiečiams“ netarnaus.

„Mes niekada netarnavome „valstiečiams“ ir netarnausime, tad koks čia dabar pagrindas kritikai? Visiškai natūralu, kad dvi skirtingos partijos turi savo strategijas ir taktikas“, – pareiškė jis.

„Daugiau ar mažiau jau viskas aišku – turėsime ateinančius ketverius metus dešiniųjų valdžią, socialdemokratai, panašu, lieka opozicijoje su savo tvirta rinkimine programa. Turėsime frakciją, kuri tą programą galės aktyviai ir tvarkingai vertybiniu pagrindu įgyvendinti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė socialdemokratų lyderis.

Pasak G. Palucko, partija kelia sau tikslą įgyvendinti kuo daugiau savo programos punktų, žada būti konstruktyvi opozicija ir palaikyti valdančiųjų sprendimus, kurie atitiks vertybines nuostatas.

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė sakė turinti svajonę, kad formuojant koaliciją iš pradžių būtų susitariama dėl tikslų ir priemonių, o tik po to – dėl postų ministerijose.

Laisvės partija Seimo rinkimuose iškovojo 11 mandatų ir buria koaliciją su konservatoriais ir Liberalų sąjūdžiu. „Dėl kėdžių svarbu susiderinti su koalicijos partneriais, o dabar įvardinti vieną ar kitą ministeriją būtų neatsakinga. Čia svarus bus ir prezidento žodis“, – pirmadienį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Armonaitė.

Laisvės partijos atstovė Evelina Dobrovolska kalbėjo, kad retas reiškinys, kai lenkų atstovė yra reitinguojama ir pakyla į viršų lietuviškos partijos sąraše. „Džiaugiuosi, kad Seime turėsime lenkų atstovą, kuris vadovausis žmogaus teisėmis ir teisinės viršenybės principais“, – sakė ji.

Į Seimą išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Vytautas Mitalas sakė, kad geroji žinia Lietuvai yra ambicingos ir ateitį žiūrinčios šalies atstovai Seime. „Pirmiausia kalbame apie darbus ir būtinus pokyčius, kurie būtų naujojoje koalicijoje, tai – švietimas, ekonomika, žmogaus teisės“, – teigė jis.

Renginio partneriai – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. 

Spaudos konferencijų vaizdo įrašus galite rasti: