Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 5 d.

Lapkričio 5 d.: nuotolinė tarptautinė konferencija audiovizualinio paveldo valdymui ir sklaidai aptarti

Spalio 27 d. minima Pasaulinė audiovizualinio paveldo diena. Nuo 2005 metų šią dieną Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) pasirinko minėti siekdama atkreipti dėmesį į garso ir vaizdo dokumentų reikšmingumą ir su jų išsaugojimu susijusią riziką.

Lapkričio 5 d. Kultūros ministerijos iniciatyva Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengiama nuotolinė tarptautinė konferencija, skirta aptarti audiovizualinio paveldo valdymo ir sklaidos klausimus.

Pranešimus skaitys Europos kultūros paveldo skaitmeninės platformos EUROPEANA, tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Vikimedijos fondas“, UNESCO patariamosios ekspertinės organizacijos ICCROM atstovai ir svečiai iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Nyderlandų, Švedijos.

2020 m. koronaviruso pandemija sutrikdė kultūros, meno ir kitų sričių veiklą visame pasaulyje, tačiau paskatino skaitmeninę transformaciją, efektyvesnį suskaitmeninto ir skaitmeninio kultūros paveldo išteklių naudojimą.  

Siekiant aktualizuoti audiovizualinio paveldo sritį, šiemet Kultūros ministerijos užsakymu atliekamas tyrimas „Lietuvos audiovizualinio kultūros paveldo išsaugojimo ir prieigos sistemos analizė ir plėtros rekomendacijos“. Tyrimo išvados padės planuoti skaitmeninimo veiklas ateinantiems metams. Kitąmet veiklą pradės Nacionalinis audiovizualinio paveldo skaitmeninimo kompetencijos centras. Jis bus įkurtas Lietuvos centriniame valstybės archyve.  

Konferencija vyks internetinėje „Zoom“ platformoje. Renginio nuoroda bus atsiųsta tik užsiregistravusiems dalyviams. 

Pranešimas, programa ir registracija čia ›

Konferencijos kalba – anglų, tačiau numatomas sinchroninis vertimas į lietuvių kalbą.

Konferencijos organizatorė Kultūros ministerija.

Partnerės: Baltijos audiovizualinių archyvų taryba, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Renginio organizatoriai dėkoja VšĮ „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“ ir menininkui Joshua Sabinui iš Jungtinės Karalystės už suteiktą vaizdo ir garso medžiagą.

Trumpai apie renginį

Data lapkričio 5 d.
Laikas 9 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 8 val.
Dalyvavimas būtina registracija ›
Organizatorė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
Partnerės Baltijos audiovizualinių archyvų taryba, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“