Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 6 d.

Išleista Daivos Janavičienės knyga „Biblioterapijos metodika“

2020 metų lapkričio mėnesį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka išleido Nacionalinės bibliotekos Bibliotekininkystės ir bibliografijos tyrimų skyriaus darbuotojos dr. Daivos Janavičienės knygą „Biblioterapijos metodika“. Joje skaitytojai ras pasyviosios ir sąveikos biblioterapijos vedimo technikas, patarimų dėl pasyviosios biblioterapijos skaitymo rekomendacijų, autorės sudarytą rekomenduojamos grožinės literatūros knygų sąrašą.

Leidinyje daugiau dėmesio skiriama sąveikos biblioterapijos užsiėmimų organizavimo detalėms: tikslų kėlimui, pozityviam vedėjo nusiteikimui, dalyvių apklausos organizavimui, literatūros atrankai, užsiėmimo etapams ir t. t.

Nuodugniai pateikiamos keturios biblioterapijos metodikos: pasakų terapijos; poezijos ir kūrybinio rašymo dirbtuvių organizavimo ir vedimo; teminių biblioterapijos užsiėmimų vedimo ir skaitytojų klubų su biblioterapijos elementais organizavimo ir vedimo. Visos jos išbandytos pačios knygos autorės ir siūlomos ne kaip tipiniai pavyzdžiai, o kaip galimybė juos išvystyti.

Pratarmėje doc. dr. Jūratė Sučylaitė rašo: „knygoje pateikiamos praktinės metodikos aiškiai neapibrėžia taikymo ribų, jas kiekvienam reikėtų taikyti kūrybiškai, atsižvelgiant į situaciją ir galimybes. [...]. Kiekviena terapijos situacija yra unikali, priklauso nuo joje dalyvaujančių asmenų vertybių, patirties, psichikos būsenos. Ši biblioterapijos metodika – tai kūrybinio darbo gairės. Kita vertus, ji konkreti ir pritaikoma praktikoje.“

Knygos kūrimą ir leidybą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Dėl COVID-19 pandemijos karantino knygos pristatymas įvyks vėliau.