Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 18 d.

Pokalbių ciklas su užsienio lituanistinių mokyklų praktikantais

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras pradeda naują pokalbių ciklą. Su užsienio lituanistinių mokyklų praktikantais bus kalbama apie pasaulio lietuvių gyvenimą, lietuvybės puoselėjimą ir siekį, kad viso pasaulio tautiečiai jaustųsi mūsų šalies dalimi.

Švietimo mainų paramos fondas finansuoja studentų iš Lietuvos praktikas lituanistinėse mokyklose, lituanistikos centruose ir lietuvių bendruomenėse. Ne vienam studentui ši veikla buvo viena iš įsimintiniausių gyvenimo patirčių. Atlikdami praktiką studentai moko lietuvių kalbos, organizuoja renginius, padeda pasaulio lietuviams geriau jausti mūsų šalies pulsą.

Šiuo metu pasaulyje veikia apie 230 lituanistinių mokyklų, kuriose ir vaikai, ir suaugusieji gali mokytis lietuvių kalbos, susipažinti su mūsų kultūra ir tradicijomis.

Kviečiame susipažinti su pirma pokalbių ciklo dalyve – vaikų rašytoja Lina Matiukaite. Ją kalbina Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius.

„Viskas turėtų prasidėti nuo pagarbos, meilės ir supratimo. Valstybė nėra tik teritorija, apjuosta siena. Valstybė – ir tie žmonės, kurie gyvena už tūkstančių kilometrų, myli šalį, kalbą, kultūrą. Net nebūtinai privalo turėti lietuviško kraujo. Tai gali būti ir kitatautis, susituokęs su lietuvaičiu ir pamilęs Lietuvą. Manau, kad jis irgi visateisis lietuvis, jeigu domisi, stengiasi, čia augina savo vaikus.

Reikia ugdyti toleranciją ir suvokimą, kad Lietuva plačiau negu mūsų sienos. Viskas prasideda nuo žmonių. Kai vyko referendumas dėl dvigubos pilietybės, buvo gaila dėl rezultato. Žmonėms tai labai svarbu. Sutikau žmonių, kurie trejus ar dar daugiau metų laukė sprendimų dėl Lietuvos pilietybės atkūrimo. Kai gavo žinią, kad pilietybė atkurta, kaip jie džiaugėsi!“ ­– sako L. Matiukaitė.

Visą straipsnį galima perskaityti čia.
Pokalbių ciklo informacinis partneris bernardinai.lt