Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 10 d.

Gruodžio 10 d.: žmogaus teisių forume pokalbiai apie įvairovių Lietuvą Europoje

Tarptautinę žmogaus teisių dieną Lietuvoje vyks tradicija tapęs Nacionalinis žmogaus teisių forumas (NŽTF). Dėl karantino šalyje renginys bus virtualus. Renginio šūkis šiemet skelbia „Įvairovių Lietuva Europoje“.

Forumas simboliškai dedikuojamas Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 70-mečiui. 1950 m. priimta konvencija sukūrė vieną veiksmingiausių ir pažangiausių tarptautinio lygmens žmogaus teisių apsaugos sistemų, pagrįstą pagarba įvairovei ir žmogaus orumui. Lietuva prie konvencijos prisijungė 1995 m. Tuo metu neseniai nepriklausomybę atkūrusi valstybė turėjo suderinti nacionalinę teisę su konvencijos keliamais aukštais žmogaus teisių apsaugos standartais. Prisijungimas prie šios sistemos taip pat suteikė galimybę Lietuvos gyventojams kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą, kuriame buvo konstatuotas ne vienas žmogaus teisių pažeidimas, o Lietuva įpareigota keisti teisės aktus ir kompensuoti patirtą žalą.

„Visuomenė yra kaip kaleidoskopas, kuriame skirtybės sudaro tobulą darną. Kiekvienai socialinei grupei gerovė reiškia skirtingus dalykus, todėl modernios valstybės pareiga – užtikrinti gerovę įvairių tautybių, tikėjimų, lyčių, amžiaus, rasės, socialinių padėčių, įsitikinimų ir pažiūrų asmenims. Esama daugybė įvairovių – žmonių, nuomonių, religijų ir kt. – ir visos jos turi būti saugomos pagal aukščiausius tarptautinius standartus“, – įsitikinę organizatoriai. 

Vienoje iš plenarinių renginio diskusijų bus aptarta žmogaus teisių vieta Lietuvos politikoje. Šiemet minimos konvencijos pasirašymo metinės yra puiki proga ne tik įvertinti šios pažangios sutarties svarbą, bet ir diskutuoti, kaip Lietuvai sekasi įgyvendinti tarptautinius įsipareigojimus įvairiose žmogaus teisių srityse. Deja, ekspertai pažymi, kad žmogaus teisės mūsų šalyje dažnai atsiduria politinės darbotvarkės paraštėse, joms neskiriama daug dėmesio ir politinių partijų programose.

Forume pristatomas platus ir kitų temų spektras: nuo pandemijos poveikio visuomenės psichikos sveikatai ir švietimui, tėčių įsitraukimo į ankstyvą vaikų gyvenimą, efektyvaus atsako į neapykantos nusikaltimus, žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje, lyčių lygybės iki duomenų apsaugos ir teisės į privatumą.

NŽTF po vienu stogu suvienija akademinę, valstybinio ir nevyriausybinio sektoriaus bei tarptautinę bendruomenes ir pritraukia šimtus klausytojų. Kaip ir kasmet renginyje dalyvaus įvairių sričių ekspertai, kuriems rūpi žmogaus teisių klausimai ir padėtis Lietuvoje bei pasaulyje: žurnalistai, nevyriausybinio, ekonomikos, švietimo, kultūros sektorių atstovai, psichologai, aktyvūs visuomenės nariai, politikai. Tarp jų – Birutė Sabatauskaitė, Dainius Pūras, Erica Jennings, Rita Miliūtė, Dovilė Filmanavičiūtė, Nerijus Mačiulis, Donatas Puslys, Jonas Ruškus, Milda Ališauskienė, Urtė Neniškytė, Karolis Vyšniauskas, Aidas Puklevičius, Agneta Skardžiuvienė, Edita Žiobienė ir kiti.

Forume diskutuos ir svečiai iš užsienio – Eva Sophia Myers iš Pietų Danijos universiteto, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje dirbantis Alešas Gião Hanekas, Lankasterio universiteto Teisės mokyklos (Didžioji Britanija) profesorius emeritas Paulas Iganskis, Švedijos visuomeninio transliuotojo komunikacijos specialistė Seher Yilmaz ir kiti.

NŽTF taip pat bus prisiminta ir Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija, Lietuvoje ratifikuota prieš dešimtmetį, Pekino veiksmų platforma, prieš 25 metus nubrėžusi svarbias moterų teisių užtikrinimo gaires.

Renginyje numatoma filmo „Sveiki atvykę į Čečėniją“ peržiūra, po jos bus surengta diskusija apie žodžio laisvę ir neapykantos ribojimą.

Iš viso šiemet renginyje vyks net aštuoniolika diskusijų įvairiomis su žmogaus teisėmis susijusiomis temomis, kuriose diskutuos daugiau kaip šimtas įvairių sričių ekspertų.

Forumo programa ir registracija ›

Diskusijos bus verčiamos į lietuvių gestų kalbą, į anglų kalbą ir iš jos.

Virtualus renginys bus transliuojamas tiesiogiai organizatorių svetainėje ir portale Lrt.lt

Planuojama, kad virtualiame renginyje sveikinimo kalbas sakys:

  • Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda;
  • Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen;
  • Europos Tarybos generalinė sekretorė Marija Pejčinović Burić;
  • Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Lietuvoje J. E. Robertas S. Gilchristas;
  • Kanados ambasadorius J. E. ponas Kevinas Michaelis Ernestas Rex;
  • Švedijos ambasadorė J. E. ponia Inger Buxton.

Trumpai apie virtualų renginį:

Data
gruodžio 10 d.
Laikas
9.30 val.
Trukmė
11 val.
Dalyvavimas
Organizatoriai
Lietuvos negalios organizacijų forumas, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierių įstaiga, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetas, Vaiko teisių kontrolieriaus įstaiga, Vytauto Didžiojo universitetas ir Žmogaus teisių organizacijų koalicija
Partneriai
Europos lyčių lygybės institutas, Europos žmogaus teisių fondas, JAV ambasada, Kanados ambasada, Lietuvos žurnalistikos centras, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Švedijos ambasada ir Švedijos institutas, Vilniaus universitetas
Daugiau informacijos