Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 1 d.

Meno edukacijų cikle – pažintis su komponavimo pagrindais

Lavinti piešimo įgūdžius galima ir namuose, todėl Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Meno edukacijų ciklas persikelia į virtualiąją erdvę. Kviečiame žiūrėti edukacijų ciklo vaizdo įrašus ir susipažinti su komponavimo pagrindais. Tai padės jums išreikšti savo kūrybinius gabumus piešiant.

Sąveikaujant Rytų ir Vakarų meninei kalbai, susiformuoja tam tikros estetinės idėjos. Jų studijavimas padeda išmokti komponuoti ir sukurti paveikslą. Viena iš daugelio taisyklių – asimetrija kūrinyje.

Pasak menininkės Eglės Jovaišaitės, komponuodami paveikslą, neretai norime ką nors nupiešti pačiame jo centre. Tačiau tai nėra būtina, netgi atvirkščiai – dažnai nepasiteisina.

Atmesdami statiką, menininkai ieško judėjimo. „Grožį jie regi asimetriškoje kompozicijoje, sąmoningame pusiausvyros pažeidime, kadangi simetrija kausto erdvę, o asimetrija išlaisvina ją ir teikia peno vaizduotei.“ (A. Andrijauskas. „Grožis ir menas“; 1995). Todėl neverta stebėtis italų futuristų meno dinamika, kurios ištakos – gamtos stichijų judėjimas.

E. Jovaišaitė kviečia išsamiau susipažinti su asimetrija ir patiems paieškoti judesio bei laisvės kompozicijoje. Reikalingos šios priemonės: spalvotas popierius, guašas, pastelės, teptukai, paletė, vanduo (skalauti). Taip pat pasiruoškite arbatos – galėsite gurkšnoti.

Meno edukacijų ciklas: „Meno patirtys Rytų ir Vakarų tapyboje“

Antroje ciklo edukacijoje toliau kalbama apie judesį ir erdvę kompozicijoje.

Tęsiant meno komponavimo pagrindų mokymąsį, verta stebėti gamtą. Meno kalboje gamtos vaizdavimas dažnai įgauna pirminių formų derinius.

„Daug kas kompoziciją įsivaizduoja kaip atskirą dalyką, nesusijusį su tapyba ar piešiniu. Arba mano, kad piešti reikia kažką realistiško ir atpažįstamo. Tai – klaidingas įsivaizdavimas. Iš tikrųjų pratybos, mokymasis prasideda nuo atskirų detalių ar dalykų, kuriuos jungiame į vieną visumą. Vaizdas nėra atvaizdas, tai yra idėja, jos kūrybinė išraiška. Idėjų yra begalės, bet, žinoma, egzistuoja tam tikros taisyklės“, – sako menininkė E. Jovaišaitė.

Šiai edukacijai reikės guašo, tušo, vandens (skalauti), teptukų, paletės, popieriaus. Ir, žinoma, kaipgi be gurkšnojamos arbatos. 

Meno edukacijų ciklas: „Vėjo ir vandens kalba modernizmo tapyboje“

Daugiau meno edukacijų vaizdo įrašų rasite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale