Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 8 d.

Keturiolika metų nušviečiant Jono Pauliaus II veiklą

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius yra paskelbęs popiežiaus ir šventojo Jono Pauliaus II metais. Jie buvo skirti prisiminti ir pagerbti šiai nepaprastai asmenybei.

Būsimas popiežius Karolis Vojtyla gimė 1920 m. gegužės 18 d.

1978 m. tapęs Katalikų Bažnyčios vadovu, pasirinko Jono Pauliaus II vardą. Ši misija tęsėsi beveik 27-erius metus.

Lietuvos nacionalinė biblioteka, prisidėdama prie popiežiaus šv. Jono Pauliaus II veiklos ir palikimo aktualizavimo, rengia pokalbių ciklą, skirtą šiai įstabiai asmenybei. Šįkart pokalbio pašnekovas – kunigas dr. Virginijus Veilentas.

Kunigas dr. V. Veilentas, pulkininkas leitenantas, karo kapelionas, lakūnas ir žurnalistas, į Romą studijuoti išvyko 1991 metais. Planuota keleriems metams, o užtruko beveik penkiolika. Tik pradėjęs studijas V. Veilentas ėmė darbuotis Vatikano radijuje, kurio pagrindinis tikslas – nušviesti popiežiaus veiklą ir fiksuoti visuotinės Bažnyčios pulsą. Čia V. Veilentas darbavosi iki pat Jono Pauliaus II pontifikato pabaigos, o 2005 metais grįžo dirbti į Lietuvą.

Jonas Paulius II turėjo daug įtakos karo kapelionų veiklai. Karo kapelionas – tai dvasininkas, besirūpinantis tikinčiais kariais ir jų šeimomis. Karo kapelionai rūpinasi karių religiniu, doriniu, kultūriniu ir pilietiniu ugdymu, pataria kariuomenės ir dalinių vadams, karininkams, teikia dvasinę pagalbą karių šeimų nariams.

Kaip popiežius pakeitė karo kapeliono misijos suvokimą, apie kasdienę veiklą dirbant Vatikano radijuje ir daugelį kitų dalykų – pokalbio įraše. Su V. Veilentu kalbėjosi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius.

Kitus pokalbių ciklo vaizdo įrašus galite peržiūrėti per Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanalą.