Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 10 d.

Gruodžio 10-oji – Nobelio diena

Privatų Nobelio fondą įkūrė žymusis dinamito išradėjas švedas Alfredas Nobelis. 1896 m. gruodžio 10 d. mokslininkas mirė. Paliktame testamente buvo nurodyta, jog 96 proc. savo turto jis skiria premijoms, kuriomis turi būti apdovanojami penkių sričių atstovai, pasitarnavę visai žmonijai.

Gerbiant A. Nobelio valią, kasmet, nuo 1901-ųjų, gruodžio 10 d. Stokholme Švedijos karalius įteikia fizikos, chemijos, literatūros ir medicinos sričių Nobelio premijas labiausiai pasižymėjusiems mokslininkams. Fizikos, chemijos ir literatūros premijas skiria Švedijos karališkoji mokslų akademija, medicinos – Stokholmo Karolio instituto Nobelio taryba. Penktoji – Taikos – premija teikiama Osle, Norvegijoje. Ją skiria Norvegijos parlamento išrinktas Norvegijos Nobelio komitetas. Nuo 1969 m. įsteigta ir šeštoji Nobelio premija – už ekonomikos laimėjimus. Šios srities laureatą renka Švedijos karališkoji mokslų akademija.

Šios dienos proga kviečiame skaitytojus pasižvalgyti po aukščiausio lygmens knygų lentyną ir rekomenduojame šiuos Nobelio literatūros premijomis įvertintų autorių kūrinius:

Knygos viršelis

Aleksijevič, Svetlana. Černobylio malda: ateities kronika

„Černobylio malda“ – knyga ne tik apie pačią atominės elektrinės katastrofą, bet ir apie tai, ko mes net neįsivaizdavome, – kaip gyventi Žemėje po jos. Avarijos likviduotojų, ugniagesių, kariškių ir jų artimųjų, paprastų žmonių ir pareigūnų, o skaudžiausia – vaikų akimis atskleidžiamas visas sistemos suluošintų žmonių gyvenimo ir likimo tragizmas.

Knygos viršelis

Kawabata, Jasunari. Tūkstančiai gervių

Vienas garsiausių J. Kawabatos romanų „Tūkstančiai gervių“ – poetiškas pasakojimas apie Japonijos grožį, žmonių santykių gylį, kūniškos aistros šėlsmą ir dvasinį tyrumą, senųjų tradicijų ir šiuolaikinio pasaulio susidūrimą. Tai istorija apie jauną vyriškį, aistringai įsimylėjusį mirusio tėvo meilužę, apie tyros sielos mergaitę su tūkstančiais gervių papuošta skepetaite ir arbatos gėrimo ritualą, nuo seno jungiantį praeitį ir dabartį, saistantį mylinčias širdis ir apvalantį sielą bei mintis.

Knygos viršelis

Munro, Alice. Brangus gyvenime

Kanadiečių rašytojai Alice Munro Nobelio literatūros premija buvo skirta už apsakymus, kuriuose skleidžiasi žmogaus būties trapumas. Savo kūriniuose rašytoja sutalpina ištisus gyvenimus, sudėtingas jausmų istorijas ir painias gyvenimo dramas. A. Munro pasakoja apie paprastus žmones, kurie turi trūkumų ir neatlieka jokių žygdarbių, jie tiesiog gyvena – mylėdami, išduodami, klysdami, ieškodami. Tačiau rašytojai pavyksta užčiuopti akimirkas, kurios leidžia priartėti prie žmogaus sielos gelmės – kai žmogų visam laikui pakeičia atsitiktinis susitikimas, neatliktas veiksmas ar tiesiog netikėtas likimo vingis.

Knygos viršelis

Atwood, Margaret. Oriksė ir Griežlys

„Oriksė ir Griežlys” nukelia skaitytoją į ne tokią jau tolimą ateitį, laukiančią žmonijos, kuri visas vertybes paaukojo dėl vartotojiškos kultūros. Pagrindinis veikėjas Džimis, su būreliu mutantų išlikęs po globalinės katastrofos, pasivadinęs Sniego žmogumi, stengiasi suvokti, kas atsitiko, kodėl staiga sugriuvo pasaulis. Kurdama dviplanį pasakojimą, autorė sugrąžina į praeitį: Sniego žmogus mintimis grįžta į jaunystę, dar sykį išgyvena savo keistą ir tragišką meilę pornožvaigždei Oriksei, kurią, beje, savaip myli ir globoja jo vienintelis draugas ir blogio genijus Griežlys. Meilės drama pavirsta viso pasaulio katastrofa.

Knygos viršelis

Coetzee, J. M. Maiklo K gyvenimas ir laikai

Kokia yra žmogaus gyvenimo prasmė – klausia pagrindinis romano veikėjas sodininkas Maiklas K. Jis nusprendžia, kad buvo paleistas į pasaulį tam, kad slaugytų sunkiai sergančią motiną, ir ryžtasi nuvežti ją per karo niokojamą šalį į gimtinę kaime. Pakeliui motina miršta, o Maiklas lieka vienišas klajoti po karo zoną. Jis siekia tik vieno – kad žmonės duotų jam ramybę, neverstų savo tarnu ir jų kurti įstatymai ne kalintų stovyklose, bet leistų auginti sodą... Vyro pastangos išvengti skurdo ir badmiriavimo neteikia vilties, kad galės gyventi iš to, ką duoda žemė. Ši tik atskleidžia žmogaus būties trapumą.

Knygos viršelis

Modiano, Patrikas (Modiano, Patrick). Tamsių krautuvių gatvė

Kas yra žmogus be atsiminimų? Ar verta leistis į kelionę po klaidžius prarastos atminties labirintus ir bandyti prakalbinti praeities vaiduoklius? Dešimt metų atmintį praradęs Gi Rolanas dirbo detektyvų kontoroje, nežinodamas apie save ničnieko. Jo darbdaviui, detektyvui Hiutei, išėjus į pensiją ir uždarius kontorą, Gi pasiryžta įminti painiausią detektyvinę mįslę – nusigauti iki savo paties ištakų.

Visos šios ir dar daugiau knygų prieinamos kiekvienam LIBIS skaitytojo pažymėjimo savininkui. Kviečiame leidinius užsisakyti iš namų internetu ir, gavus patvirtinimą, kad užsakymas paruoštas, atvykti į biblioteką jų pasiimti. Primename, jog knygas skoliname mėnesiui su galimybe šį terminą savarankiškai prasitęsti dar dviem savaitėms.

Linkime Nobelio vertų įspūdžių skaitant.